İnfantil esotropyada cerrahi yaşının ve preoperatif klinik parametrelerin cerrahi başarıya ve uzun dönem klinik parametrelere etkisi
Effects of surgical timing and preoperative clinical parameters in surgical success and long term clinical outcomes of infatile esotropia
  1. Tez No: 347879
  2. Yazar: ÖMER ERSİN MUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEFİK SANAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnfantil esotropya, kortikal füzyon, stereopsis, binoküler görme, Infantile esotropia, stereoacuity, fusion, binocular vision
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
İnfantil esotropyada cerrahi yaşının ve preoperatif klinik parametrelerin cerrahi başarıya ve uzun dönem klinik parametrelere etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Tezi, Ankara, 2013. Tedavisi kaymanın cerrahi olarak düzeltilmesi olan infantil esotropyada cerrahi yapılma zamanı tartışma konusudur. Erken yaşta yapılan cerrahinin avantajlarıyla beraber dezavantjları da mevcuttur. Çalışmanın amacı; infantil esotropyalı hastaların demografik ve klinik özellikleri tanımlamak, sonuç binoküler vizyon düzeylerini değerlendirmek, cerrahi tedavi yaşının klinik sonuçlar üzerine etkisini değerlendirmek. Bu amaçla kliniğimizde düzenli takipleri olan 118 infantil esotropya tanılı olgunun kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar cerrahi yapılma yaşına göre (1. Grup: 0-12 ay, 2. Grup: 13-24 ay, 3. Grup: 25 ay ve üstü) 3 gruba ayrıldı. Cerrahi sonrasında < 10 prizm diyoptri (PD) esotropya ve < 5 PD ekzotropya varlığı başarılı anatomik sonuç olarak değerlendirildi. 100 olguya (%84.7) cerrahi tedavi uygulandı. Cerrahi anatomik başarı 1. grupta %41.6, 2. grupta %54.9 ve 3. Grupta %73.4 idi. Değerlendirme sonucunda cerrahi yapılma yaşın artmasıyla anatomik başarının arttığı bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Effects of surgical timing and preoperative clinical parameters in surgical success and long term clinical outcomes of infatile esotropia. Hacettepe University School of Medicine, Department of Ophthalmology, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2013. Timing of the surgery has been controversial in the treatment of infantile esotropia. There are both advantages and disadvantages of early surgical timing of infantile esotropia. The purpose of this study was to describe the demographic and clinical features of patients and to evaluate the final level of binocular vision and the effects of surgical timing on final clinical parameters. 118 patients diagnosed with infantile esotropia who had regular follow up records were analyzed retrospectively. Patients were divided into 3 groups according to their operating ages (Group 1: 0-12 months, group 2: 13-24 months, group 3: 25 months and older). Surgical success was defined on the final postoperative visit in between the range of 0.05).