Etanol alımını takiben etil glukuronid ve etil sülfat'ın kan ve idrar konsantrasyonları kinetiğinin Türk toplumunda gösterilmesi
Determination of kinetics of ethyl glucuronide and ethyl sulfate concentrations in Turkish population after ethanol intake
- Tez No: 347878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN BALSEVEN ODABAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etil glukuronid, Etil sülfat, Etanol, LC-MS/MS, Ethyl glucuronide, Ethyl sulfate, Ethanol, LC-MS/MS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Alkol, Adli tıp bilimi içerisinde zamanla önemi gittikçe artan bir maddedir. Özellikle trafik kazaları gibi adli olaylarda alkol alımının gösterilmesi gerekmektedir. Ancak, etil alkol değerinin kısa bir süre sonra kan ve idrarda tespit edilemeyecek düzeye inmesi nedeniyle, günümüzde etil alkol minor metabolitleri olan etil glukuronid (EtG) ve etil sülfatın (EtS) analizi önemli hale gelmiştir. Çalışmamızda, 0,5 g/kg alkol alımı sonrasında kanda ve idrarda EtG ve EtS'nin kinetik değişimlerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Böylece, ilk kez Türk toplumunda bu metabolitlerin pik düzeyleri ve sıfırlanma süreleriyle ilgili bir deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza 17 (10 erkek, 7 kız) sağlıklı gönüllü katıldı. 0,5g/kg etanol alımını takiben 48 saatlik süre boyunca belirli aralıklarla kan ve idrar örnekleri toplandı. EtG ve EtS analizleri LC-MS/MS cihazında yapıldı. Serum EtG ve EtS pik seviyeleri sırasıyla 0,13-0,389 mg/L (mean 0,240±0,075 mg/L SD) ve 0,211 ? 0,5 mg/L (mean 0,334±0,091 mg/L SD) olarak tespit edildi. İdrar EtG pik değerleri 6,89-30,42 mg/L (mean 19,361±5,98 mg/L) bulunurken, EtS değerleri 10,5-58,17 mg/L (mean 30,0±14,06 mg/L) bulundu. Serumda 24. saatte, idrarda ise 48. saatte EtG ve EtS'nin tüm numunelerde tamamen sıfırlanmış olduğu görüldü. Serum EtG ve EtS değerleri arasında korelasyon saptandı. Türk toplumunda gerçekleştirdiğimiz çalışma ile EtG ve EtS'nin tespit edilme süreleri ve 0,5 g/kg alkol alımından sonra ne kadarlık bir süre boyunca alkol alımının göstergesi olarak kullanılabileceği ortaya kondu ve çalışma sonuçlarının genel olarak literatürle uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Alcohol is the substance whose importance is increasing gradually in forensic medical science. Alcohol intake needs to be shown especially in criminal cases. Because of reducing to under the limit of detection, ethyl alcohol does not be determined in a short time in both blood and urine. It has been recently important to analyze ethyl glucuronide (EtG) and ethyl sulfate (EtS), minor metabolites of ethanol. In our study, it was aimed to show kinetics of EtG and EtS in blood and urine after taking 0.5 g/kg ethanol. Therefore, it was the first time that these metabolites' peak concentrations and time of vanishing were determined in Turkish people by an experimental study. Seventeen (10 male, 7 female) healthy volunteers participated in the study. After taking 0.5 g/kg ethanol, blood and urine samples were collected during 48 hours. The samples were analyzed in LC-MS/MS. Serum peak concentrations of EtG and EtS were found as 0.13-0.389 mg/L and 0.211 ? 0.5 mg/L respectively. Levels of urine EtG peak concentrations was 6.89-30.42 mg/L and EtS was 10.5-58.17 mg/L. There was no EtG and EtS in all samples 24 hours later in blood and 48 hours later in urine. Additionally, correlation was found between serum EtG concentrations and serum EtS concentrations. By this study conducted on Turkish population, determination times of EtG and EtS, and how long they can be used as a marker of alchohol intake after 0.5 g/kg ethanol intake were showed and results of the study were generally found parallel to the literature.