Akciğer malignitelerinde radyofrekans ablasyon tedavisi: Sonuçlar ve sağkalıma etkisi
Radiofrequency Ablation for the Treatment of Lung Tumors: Outcomes and Effects on Survival
- Tez No: 347939
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Primer ve sekonder akciğer maligniteleri, RFA, Primary and secondary lung tumors, RFA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; primer ve sekonder akciğer malignitelerinin tedavisinde radyofrekans ablasyon (RFA) yönteminin etkinliğini değerlendirmek ve sağkalım üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla, Haziran 2005-Şubat 2013 tarihleri arasında 8'i primer (küçük hücreli dışı akciğer kanseri) ve 38'i sekonder akciğer kanseri nedeniyle RFA uygulanan toplam 46 hasta çalışmaya dahil edildi. 9'u primer akciğer kanseri (küçük hücreli dışı akciğer karsinomu) (%8), 101'i, metastatik (%92) olmak üzere toplam 110 lezyon 119 RFA seansı ile tedavi edildi. İlk RFA işleminden sonra 5'i primer ve 86'sı metastatik olmak üzere toplam 91 lezyonda (%82,7) total nekroz saptandı. 4'ü primer, 15'i metastatik olmak üzere toplam 19 lezyonda (%17,2) ilk RFA işlem yerinde lokal tümör progresyonu gelişti. Lokal tümör progresyonu ilk RFA işleminden sonra 1-20 ay sonra (ortanca 7 ay) gelişti. 9 lezyona (2 primer, 7 metastatik) yönelik ikinci RFA işlemi gerçekleştirildi. Lezyonların çapı 0,6-4 cm (ortanca 1,5 cm) arasında değişmekteydi. Primer akciğer kanseri olan 8 hasta için Kaplan-Meier metoduyla hesaplanan genel sağkalım oranları 1 yıl için %69, 2 yıl için %46 idi. Hastalıksız sağkalım oranı ise 1. yılda %15 idi. Sekonder akciğer kanseri olan 38 hasta için genel sağkalım oranları 1, 2, 3, 4 ve 5 yıl için sırasıyla %87,9, %74,6, %58,7, %53,4 ve %31 olarak hesaplandı. Hastalıksız sağkalım oranları 1, 2, 3, 4 ve 5 yıl için sırasıyla %43,8, %27, %25,3, %16,8 ve %11,2 idi Kolorektal karsinom metastazı olan 16 hastada genel sağkalım oranları 1, 2, 3 ve 4 yıl için sırasıyla %91, %80, %64 ve %13 olarak hesaplandı. Hastalıksız sağkalım oranları ise 1, 2 ve 3 yıl için sırasıyla %26, %17 ve %6 olarak bulundu. İşleme bağlı mortalite izlenmedi. 20 işlemde komplikasyon (%16,8) gelişti. 18 işlemde pnömotoraks izlendi. 6 pnömotoraks vakasında göğüs tüpü ile drenaj gerekti. Sonuç olarak, RFA, uygun özelliklere sahip hastalara uygulandığında primer ve sekonder akciğer malignitelerinin tedavisinde güvenli ve etkin bir yöntemdir. RFA, genel ve hastalıksız sağkalım sürelerini uzatmakta, lokal tümör kontrolünü sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the efficiency of radiofrequency ablation (RFA) and its effects on survival for primary and secondary lung tumors. Forty-six patients, of whom 8 had primary and 38 had secondary lung cancer underwent RFA from June 2005 to February 2013. A total of 110 lesions, of which 9 were primary (non-small cell lung cancer) (8%) and 101 were metastatic (92%) were treated with 119 RFA sessions. Complete necrosis was obtained in 91 lesions (82.7%) (5 primary and 86 metastatic lesions) after the first RFA procedure. Local tumor progression at the initial RFA site occured in 4 primary and 15 metastatic with a total of 19 lesions (17.2%). Local tumor progression took place 1-20 months (median 7 months) after the initial ablation. Among the progressed lesions, 9 were (2 primary, 7 metastatic) re-treated with RFA. Lesion diameter ranged from 0.6 to 4 cm (median 1.5 cm). The survival end points were analyzed using Kaplan-Meier method. One and 2-year overall survival rates of 8 patients with primary lung cancer were 69% and 46% respectively. Tumor-free survival rate was 15% at 1 year. One-, 2-, 3-, 4-, and 5-year overall survival rates for 38 patients with secondary lung tumors were 87.9%, 74.6%, 58.7%, 53.4%, and 31% respectively. One-, 2-, 3-,4-, and 5 year tumor-free survival rates were 43.8%, 27%, 25.3%, 16.8%, and 11.2% respectively. One-, 2-, 3-, and 4-year overall survival rates for 16 patients with pulmonary colorectal metastases were 91%, 80%, 64%, and 13% respectively. One-, 2-, 3-year tumor-free survival rates were 26%, 17%, and 6% respectively. There was no procedure related mortality. Complications occurred in 20 sessions (16.8%). Pneumothorax occurred in 18 sessions with 6 requiring percutaneous chest tube drainage. In conclusion, RFA is a safe and effective treatment in properly selected patients with primary and secondary lung tumors. RFA prolongs overall and tumor-free survival time, and enables local tumor control.