Akciğer malignitelerinde bronş lavajı sitolojisinin tanısal duyarlılığı
Sensitivity of cytology specimens from bronchial lavage in the diagnosis of lung malignancies
  1. Tez No: 487476
  2. Yazar: ELİF DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SÜREYYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, bronkoskopi, bronş lavajı, sitolojik inceleme, Bronchial lavage, bronchoscopy, cytological examination, lung cancer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmada; akciğer kanseri tanısında kullanılan bronkoskopik yöntemlerden olan bronş lavajı sitolojisinin tanı duyarlılığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında 2015 ve 2016 yıllarında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Servisinde akciğer kanseri ön tanısı ile bronkoskopi yapılan ve nihai tanıları malignite olan 242 erkek ve 44 kadından oluşan 286 olgunun bronkoskopi raporu ile endobronşial biyopsi ve bronş lavajı sitoloji raporları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışma, retrospektif olarak yürütülmüştür. Araştırmada betimleyici istatistikler kullanılarak değişkenlerin frekans değerleri hesaplanmış ve ardından bu değerlere ait grafikler sunulmuştur. Cinsiyet ile tanı arasındaki ilişki Ki-Kare testi kullanılarak incelenmiştir. Kanser tanısı konulan kadın-erkek olguların yaş ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı ilişkisiz örneklem t-testi ile değerlendirilmiştir. Farklı histolojik tipteki olguların yaş ortalamaları arasında anlamlı bir farlılık olup olmadığını test etmek amacıyla ise tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Araştırmada elde edilen bulgulara göre bronş lavajı sitolojisinin duyarlılığı % 16,6 gibi nispeten düşük bir oranda saptanmıştır. Bronkoskopik olarak uygulanan diğer bir yöntem olan endobonşial biyopsinin patolojik incelemesi ile %81,1 oranında tanı konulmuştur. Aynı işlemde hem bronş lavajı hem de biyopsi alınan 76 hastadan 1'inde ve bazı kısıtlamalar nedeni ile biyopsi alınamayan 8 hastadan 5'inde bronş lavajı sitolojisi malignite pozitif bulunmuştr. Endobronşial lezyonu olmayan, biyopsi alınmasını kabul etmeyen ya da lezyonu frajil ve kanama riski yüksek olup biyopsi alınmasından çekinilen hastalarda tanı duyarlılığı düşük olsa da bronş sitoloji incelemesi bronkoskopik olarak alınabilecek tek örnek olması nedeni ile önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to investigate the diagnostic sensitivity of bronchial lavage, which is a bronchoscopic method used in diagnosing lung cancer. Material and Method: Reports of bronchoscopy, endobronchial biopsy, and bronchial lavage cytology of 286 patients, who underwent bronchoscopy with a preliminary diagnosis of lung cancer and an ultimate diagnosis of malignancy in the year 2015, in the Department for Pulmonology, Dicle University Medical Faculty, Turkey, were analyzed. The study was conducted according to the screening model. The frequency values of variables were calculated using descriptive statistics, and then graphs of these values were presented. The relationship between gender and diagnosis was examined using the chi-square test. The significance of the difference between the mean age of male and female patients diagnosed with cancer was assessed using the unrelated-sample t test. One-way analysis of variance was used to detect whether a significant difference existed between mean age and different histologic types. Results and Conclusions: Of the 286 patients whose malignancy was confirmed, 44 were females and 242 were males; the mean age was 55.75 and 62.18, respectively. The sensitivity of bronchial lavage was found at a relatively low level of 16.6%. The sensitivity of pathological examination of endobronchial biopsy, another bronchoscopic method, was 81.1%. One patients bronchial lavage was pozitive in 76 patients who received both bronchial lavage and biopsy in the same procedure. Also 5 patients bronchial lavage were positive in 8 patients who could not be biopsied due to some restrictions. Although the diagnostic sensitivity of cytology specimens is found to be low, it is the only way to gain bronchoscopic samples from patients without endobronchial lesions, patients who do not accept biopsy, and patients with a high risk of bleeding and fragile lesions and who are not suitable for biopsy.