Temporal lop epilepsili olgularda preoperatif tetkik sonuçlarının prognoz ve patoloji sonuçları ile korelasyonunun değerlendirilmesi
The evaluation of correlations between preoperative examination results, prognosis and pathology results in patients with temporal lobe epilepsy
  1. Tez No: 347940
  2. Yazar: MELTEM KARACAN GÖLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: TLE, epilepsi cerrahisi, video-EEG monitorizasyon, TLE, epilepsy surgery, video-EEG monitoring
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Epilepsi cerrahisi, ilaca dirençli nöbetleri olan hasta grubunda uygulanmaktadır. Hastaların yaklaşık %20'sinin ilaca dirençli nöbetleri olup, hastaların büyük çoğunluğu (%65-90) rezektif cerrahiden belirgin fayda görürler. Epileptik odak lokalizasyonu, klinik değerlendirme, uzun süreli video-EEG monitorizasyon, nörogörüntüleme yöntemlerinden Kr MR, MRS, PET, nöropsikolojik testleri ile yapılmaktadır. Biz çalışmamızda prospektif olarak, ilaç tedavisine dirençli MTLE nedeniyle temporal lob cerrahisi geçiren ve histopatolojik olarak değerlendirilen hastaların preoperatif tetkiklerinin korelasyonu ve postoperatif izlemlerinde nöbetsizlik oranlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Erişkin Epilepsi Monitorizasyon Ünitesinde ilaca dirençli TLE tanısıyla izlenen ve cerrahi adayı olarak belirlenen 35 hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda epileptik odağı tespit etmede preoperatif tetkiklerden PET, Kr MR tetkiklerinin video-EEG'ye benzer, rutin EEG ve MRS'in ise bunlara göre daha düşük oranda katkı sağladığını gözlemledik. Çalışmamızda görüntüleme yöntemlerini iktal EEG ile korele ettiğimizde epileptik odağı tespit etmede PET tetkikinin lateralizasyon değeri oldukça yüksek değerlerde olup duyarlılığı (%100) olarak tespit edilmiştir. Kr MR epileptik odağı tespit etmede duyarlılığı %97,1; rutin EEG'in duyarlılığı %82,9; MRS'in duyarlılığı %79,4 olarak tespit edilmiştir. Cerrahi sonrası olgularımızın %71,4'ünde hipokampal skleroz tespit edilmiştir. Çalışmamızda hastalarımızda cerrahi sonrası nöbetsizlik oranları 6. ay ve 1. yıl %82,8'si Engel Ia olarak sınıflanırken, 2. yılda bu oran %74,3 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak cerrahi adayın iyi belirlenmesi, preoperatif tetkiklerin ve sonuçların birbirleriyle uyumu iyi cerrahi prognoz açısından oldukça önemlidir. İlaca dirençli temporal lob epilepsi tanısı ile izlenen olgularda cerrahi ile nöbet sıklığının belirgin azaldığı, hastaların yaşam kalitesini artırdığı ve kullandıkları ilaç sayısında azalma sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy surgery is an advanced treatment approach for patients with drug resistant seizures, who comprise 20% of epilepsy patients. Clinical evaluation, long-term video-EEG monitoring, neuroimaging modalities such as MRI, MRS and, PET CT and neuropsychological testing are used in order to localize the epileptic focus. In this study, we aimed to evaluate the correlation between preoperative tests and histopathological results, together with the clinical outcomes of intractable MTLE patients, who underwent temporal lobe resection surgery. Thirty-five patients with intractable TLE were included. As a result of our study; the contribution of PET CT and Brain MRI for the localization of the epileptic focus was similar to Video EEG, while routine EEG and MRS was found to have lesser benefit. PET CT had a high lateralization value and significant sensitivity (100%) while this value was 97.1% for Brain MRI, 82.9% for routine EEG, and 79.4% for MRS. Postoperative histopathological assessment of our series were compatible with hippocampal sclerosis in 71.4%. In our study, the outcome after 6 months and one year according to Engel classification was Ia in 82.8% of the patients, however it was 74.3% after two years.