Ele gelmeyen testiste laparoskopik eksplorasyonun tanı ve tedavideki önemi
The importance of laporascopic exploration on diagnosis and treatment of nonpalpable testis
- Tez No: 347960
- Danışmanlar: PROF. DR. BARAN TOKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ele gelmeyen testis, laparoskopi, NPT, laporascopy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çiftçi, M. Ele gelmeyen testiste laparoskopik eksplorasyonun tanı ve tedavideki önemi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜTF) Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Ele gelmeyen testis (EGT) tüm inmemiş testis olgularının %20'sini oluşturur. Fizik muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri çoğu zaman EGT tanısında yetersiz kalmaktadır. Tanısal laparoskopi, EGT tanısında giderek kullanımı artan bir yöntemdir. Bu çalışmaya, Ocak 2006-Aralık 2012 tarihleri arasında ESOGÜTF Çocuk Cerrahisi polikliniğine başvurup 65 EGT saptanan ve laparoskopik eksplorasyon (LAPE) yapılan 59 olgu dâhil edildi. Bu çalışma ile EGT tanı ve tedavisinde, LAPE'nin yeri ve öneminin ortaya koyulması amaçlandı. LAPE için karar verilirken esas olarak fizik muayene ve başvuru sırasında varsa ultrason raporları dikkate alındı. LAPE ile intraabdominal saptanan testis, karşı iç halkaya uzanabilmesine göre kısa veya uzun pediküllü olarak gruplandırıldı. İntraabdominal testisin duktus deferens ve damarları dört grup, ekstraabdominal testisin duktus ve damarları ise üç grupta sınıflandırıldı. Bütün hastalar erken ve geç dönem kontrollere çağrıldı. Yaş ortalaması 46.79±49.83 ay bulundu. Olguların 18'i sağ taraf, 27'si sol taraf ve 10'u iki taraflı idi. Çalışmaya dahil 65 EGT'nin %33.8'i intraabdominal yerleşimli, %58.5'i inguinal kanalda, %3.1'i skrotumda ve %3.1'i ektopik bulundu. Bir EGT olgusunda testis agenezisi, iki olgumuzda ise tip IV poliorşidizm saptandı. Pedikülü kısa 7 EGT'ye Stephen-Fowlers prosüdürü uygulandı. 32 EGT'ye orşiopeksi ve LAPE ile damar ve duktus yapı değerlendirmesine göre ve inguino-skrotal eksplorasyonla da nubbin testis saptanan 25 EGT'ye ise orşioektomi yapıldı. Yapılan cerrahi işlemler arasında anlamlı fark saptandı. Çalışmamızda USG'nin EGT'yi saptamada duyarlılığı %31.8, özgüllüğü %100 bulundu. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar ile, laparoskopik eksplorasyonun ele gelmeyen testisin tanı ve tedavisinde etkili bir yöntem olduğu düşünülmüştür. USG'nin, EGT'nin varlığını ve yerini saptamada yeterli veri veremeyeceği gözlenmiştir. Nubbin testisin bulunması için, eş zamanlı laparoskopik ve inguino-skrotal eksplorasyonun gerekliliği çalışmamızın sonuçları ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ciftci, M. The importance of laporascopic exploration on diagnosis and treatment of nonpalpable testis. Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Pediatric Surgery, Eskisehir, 2013. Nonpalpable testis (NPT) consists of 20 %of all undescended testis cases. Physical examination and radiological imaging are insufficient in the diagnosis of NPT. The utilization of diagnostic laparoscopy is gradually increasing in NPT diagnosis. In this study, 59 patients with 65 NPT who were referred to our Pediatric Surgery clinic between January 2006-December 2012 were included. All patients had laparoscopic exploration (LAPE). We aimed to report the importance of LAPE in both diagnosis and treatmentof NPT. The decision of LAPE was given after physical examination and ultrasonographic (USG) evaluation at the time admission. Testes which are found inside the abdomen with LAPE, were classified as short and long vessels according to their ability to move to the contraletaral internal inguinal ring. Ductus deferens and vessels of intraabdominal testes were classified to four groups and ductus and vessels of extraabdominal testis were classifiedas three groups. All patients were recruited for early and late term controls. Mean age was 46,79±49,83 months. 18 of the cases were right sided, 27 were left sided and 10 were bilateral. 33.8% of 65 NPT cases were in intrabdominal, 58.5 % were in inguinal canal, 3.1 % were in scrotum and 3.1 % were in ectopic locations. One NPT case had testis agenesis, two cases had type IV polyorchidism. Seven NPT cases with short vessels were managed with Stephen-Fowlers procedure. Orchiectomy was performed in 25 NPT cases for nubbin testis according to vessel and ductus structure evaluation with LAPE and inguin-oscrotal exploration findings. Significant differences were observed between surgical procedures. In our study, sensitivity and specificity of USG for NPT were found to be 31.8 % and 100 % respectively. According to our results we concluded that LAPE was an effective method for the treatment and the diagnosis of NPT. USG was not specific enough to give data for the diagnosis of NPT and the location of the testes. Our study also suggests that simultaneous laporoscopic and inguino-scrotal exploration is needed to find the nubbin testis.