Tip 2 diyabet hastalarında yaşam kalitesi, hastalıkla ilgili bilgi düzeyi,hastalık algısı, stresle başa çıkma ve depresyon
Quality of life, illness knowledge level, illness perception and style of coping with stress in people with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 347966
  2. Yazar: ASENA İREM AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÇAĞLA GÜLOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, yaşam kalitesi, hastalık algısı, stresle baş etme, hastalıkla ilgili bilgi, depresyon, Type 2 diabetes, quality of life, illness perceptions, coping with stres, knowledge about illness, depression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Tip 2 diyabet tanısı almış kişilerde yaşam kalitesi, hastalıkla ilgili bilgi düzeyi, hastalık algısı ve stresle başa çıkma yöntemlerinin depresif duygudurumu nasıl yordadığını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nden, araştırmaya alınma kriterlerine uygun olarak seçilmiş 162 Tip 2 diyabet hastası oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ?Sosyodemografik Bilgi Formu?, ?Hastalık Algısı Ölçeği (HAÖ)?, ?Hastalıkla İlgili Bilgi Düzeyi Ölçeği (HBDÖ)?, ?Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36)?, ?Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ)? ve ?Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U-Testi, Pearson Korelasyon ve Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, ?Fiziksel Fonksiyon?, ?Fiziksel Sorunlara Bağlı Rol Kısıtlılıkları?, ?Mental Sağlık?, ?Hastalığı Anlayabilme?, ?Sonuçlar?, ?Hastalıkla İlgili Bilgi Düzeyi? ve ?Çaresiz/Suçlayıcı Yaklaşım? puanları bir arada depresif duygudurumun %76?sını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for determining predictors of depressive mood in people with type 2 diabetes. 162 type 2 diabetes patients who were chosen from Meram Teaching and Research Hospital constitutes the sample of the study. Data was obtained by Socio-Demographic Information Form, Illness Perception Questionnaire (IPQ), Illness Knowledge-Level Scale (IKLS), Quality of Life Scale (SF-36), Styles of Coping with Stress Scale (SCSS) and Hospital Anxiety and Depression Scale. Test of Kruskal Wallis H, Mann Whitney U; Pearson Correlation and Regression were used for data analysis. According to the study results; ?Physical Aspects?, ?Functional Ability?, ?Mental Health?, ?Illness Coherence?, ?Consequences? and ?Helpless Approach? have a predictor effect on %76 of depressive mood together.