Diyabetin cinsel yaşam kalitesine etkisi ve bu hastaların aldıkları sağlık hizmeti deneyimleri ile beklentilerinin değerlendirilmesi
Evaluating the effects of diabetes on sexual quality of life and assessing healthcare experiences and expectations of patients
  1. Tez No: 861936
  2. Yazar: EDA ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE DİLEK GÜLDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, tip 1 diyabet, cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsel yaşam kalitesi, Type 2 diabetes, type 1 diabetes, sexual dysfunction, sexual quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim dalına bağlı eğitim ASM'lerde kayıtlı diyabet hastalarının cinsel yaşam kalitesini anket soruları ile değerlendirerek diyabetin cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisini ölçmek ve bu hastaların cinsel fonksiyon bozukluklarına yönelik aldıkları sağlık hizmeti deneyimlerini / beklentilerini, cinsel kaygıların tartışılması konusundaki tercihlerini daha iyi algılamak, hem hasta tarafından bildirilen tartışma engellerini hem de tartışmayı kolaylaştıran uygulamaları belirlemektir. Çalışmamız, diyabetin cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmeyi ve DM hastalarının varsa tedavi arayışındaki davranışlarını, hekimlerinden bekledikleri yaklaşımı-deneyimlerini değerlendirmeyi amaçlayan kesitsel analitik bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın evrenini Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim dalına bağlı eğitim ASM'lere kayıtlı 18-75 yaş arasındaki tip 1 ve tip 2 diyabet tanılı bireyler oluşturuyor. Katılımcılar 18-75 yaş aralığındaki DM hastaları arasından sistematik rasgele örneklem seçimi yöntemi ile belirlenecektir. Bu hastalara ''Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (SQoL-F / SQoL-M) '' ve literatür taramalarından elde ettiğimiz verilere dayanarak bizim hazırladığımız hastaların bu konuda tercihlerini-deneyimlerini değerlendirmeyi planladığımız sorulardan oluşan anket uygulandı. Tüm katılımcılar sosyodemografik veriler (yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, sigara / alkol kullanımı) ve ayrıca diyabet süresi, diyabetik komplikasyonların varlığı, ailesel diyabet öyküsü ve kullandıkları antidiyabetik ilaçlar açısından sorgulandı. Bulgular: Tüm katılımcıların CYKÖ ortalama puanı 70,76 ± 22,95 bulunmuştur. Kadınların ölçekten aldığı ortalama puan 69,75, erkeklerin ölçekten aldığı ortalama puan 72,31 bulunmuştur. Anketin bakış açısı/engeller olarak tanımladığımız ilk bölümünün toplam puanının cronbach's alpha değeri hesaplanmıştır ve güvenilirlik katsayısı tüm katılımcılar için 0,804, kadınlar için değerlendirildiğinde 0,782, erkekler için değerlendirildiğinde 0,824 olarak hesaplanmıştır. Anketin beklenti/tercih olarak tanımladığımız ikinci bölüm toplam puanının cronbach's alpha değeri hesaplanmıştır. Tüm katılımcılar için cronbach's alpha 0,687, kadınlar için değerlendirildiğinde 0,689, erkekler için değerlendirildiğinde 0,677 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Diyabetes mellitüs, düşük cinsel yaşam kalitesi için bir risk faktörüdür. Çalışmamızda, birinci basamak sağlık hizmeti ortamında cinsel sağlık konularının tartışılmasını engelleyen hastalarla ilgili faktörleri incelemeye çalıştık ve hastaların cinsel sağlıklarını ele almanın rutin bakımın bir parçası olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Öncelikle hekimlerin, DM sonucu cinsel sorunların ortaya çıkma ihtimaline daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastalara diğer komplikasyonlar hakkında bilgi verilirken cinsel sorunlar hakkında da bilgi verilmesi ve bunun genel diyabet bakımının“normal”bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir. Hekimler olarak, uygun bağlam ve koşullar sağlandığında hastalara doğrudan ve açık bir şekilde bu konuyu tartışmak isteyip istemediklerini sormamız gerekmektedir. Cinsel sağlık hakkında hasta-hekim iletişimin geliştirilmesi için, ülkemizde ileri çalışmalar planlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to assess the sexual quality of life of diabetic patients registered at the Family Medicine Department's training centers affiliated with Dokuz Eylül University Faculty of Medicine using survey questions, to measure the impact of diabetes on sexual quality of life, and to better understand the experiences/expectations of these patients regarding healthcare services for sexual dysfunction. This involves exploring preferences for discussing sexual anxieties, identifying both patient-reported barriers to discussions and facilitating practices. Our study is a cross-sectional analytical research aiming to evaluate the impact of diabetes on sexual quality of life and to assess the behavior of patients with DM in seeking treatment, as well as their expectations and experiences from their physicians. Materials and Methods: The population of this study consists of individuals aged 18-75 diagnosed with type 1 and type 2 diabetes registered at the Family Medicine Department's training centers affiliated with Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Participants will be selected through systematic random sampling among individuals aged 18-75 diagnosed with DM. A survey was administered to these patients, consisting of questions prepared by us to evaluate patients' preferences and experiences in this regard, based on the“Sexual Quality of Life Scale (SQoL-F / SQoL-M)”and data obtained from literature reviews. All participants were queried regarding sociodemographic variables (age, marital status, education level, income level, smoking/alcohol use) and specific aspects such as duration of diabetes, presence of diabetic complications, family history of diabetes, and antidiabetic medications used. Findings: The mean score of Sexual Quality of Life Scale for all participants was 70.76 ± 22.95. The average score for women was 69.75, while for men it was 72.31. The Cronbach's alpha value for the total score of the first section defined as perspective/barriers in the survey was calculated, showing a reliability coefficient of 0.804 for all participants, 0.782 for women, and 0.824 for men. The Cronbach's alpha value was also calculated for the total score of the second section defined as expectations/preferences in the survey, resulting in 0.687 for all participants, 0.689 for women, and 0.677 for men. Conclusion: Diabetes mellitus is a risk factor for low sexual quality of life. In our study, we attempted to examine factors related to patients that hinder the discussion of sexual health issues in primary healthcare settings and concluded that addressing patients' sexual health should be an integral part of routine care. Primarily, healthcare providers need to pay more attention to the possibility of sexual problems arising as a result of diabetes. Providing information to patients about sexual issues while discussing other complications and making this a“normal”part of general diabetes care is essential. As healthcare providers, we should ask patients directly and openly if they wish to discuss this issue when appropriate context and conditions are established. Advanced studies can be planned in our country to improve patient-physician communication regarding sexual health for further enhancement.