An empirical study of the relationship between leadership styles and organizatinal commitment: The mediating role of empowerment
Liderlik tarzları ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin güçlendirmenin ara bulucu değişken etkisi ile incelendiği ampirik bir çalışma
- Tez No: 347983
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİKA BAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transformational leadership, transactional leadership, empowerment, organizational commitment
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, dönüşümcü/etkileşimci liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin, psikolojik güçlendirmenin ara bulucu değişken etkisi üzerine odaklanılarak incelenmesidir. Araştırma, İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve üretim yapan 3 adet ilaç firmasında çalışan 483 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, dönüşümcü liderliğin tüm alt boyutlarının güçlendirmenin tüm alt boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca, etkileşimci liderlik ile güçlendirme arasında da anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yalnız, araştırma örneklemi çerçevesinde güçlendirmenin ?yetkinlik? alt boyutu etkileşimci liderliğin hiçbir alt boyutu ile anlamlı bir ilişki içinde olmadığı gözlemlenmiştir. Yine aynı çerçevede güçlendirme değişkeninin tüm alt boyutları, örgütsel bağlılık değişkeninin tüm alt boyutları ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içinde tespit edilmiştir. Dönüşümcü liderlik değişkeninin tüm alt boyutları da örgütsel bağlılık ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içinde olduğu gözlemlenmiştir. Benzeri şekilde araştırmanın sınırları çerçevesinde etkileşimci liderlik de örgütsel bağlılık ile anlamlı ve pozitif bir ilişki içinde olduğu ve güçlendirmenin dönüşümcü liderlik ve örgütsel bağlılık arasında kısmi ara bulucu etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırma bulguları etkileşimci liderlik ve örgütsel bağlılık arasında güçlendirme ara bulucu değişken etkisinden ziyade ara değişken etkisinde bulunabileceğini işaret etmektedir. Anahtar kelime: Dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik, güçlendirme, örgütsel bağlılık.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the association between transformational/transactional leadership and organizational commitment by focusing on psychological empowerment. Research is carried out with 483 employees of 3 pharmaceutical companies which do manufacturing in Istanbul. According to the results of the study, it is found out that all dimensions of transformational leadership have significant and positive relationship with the all dimensions of empowerment. Furthermore, transactional leadership has significant and positive relationship with empowerment; but according to our sample, none of the transactional leadership dimensions significantly predict one of the dimensions of empowerment, named as ?competence?. Congruently, all of the dimensions of empowerment have significant and positive relationship with all dimensions of organizational commitment. All of the dimensions of transformational leadership have significant and positive relationship with all of the dimensions of organizational commitment. Considering our sample, transactional leadership has significant and positive relationship with organizational commitment and it is found that empowerment partially mediates the relationship between transformational leadership and organizational commitment. Furthermore, the findings of the study indicate that rather than mediating role, empowerment has a moderating role between transactional leadership and organizational commitment.