A proposed emprical model for firm valuation
Şirket değerlemesi için amprik modelleme uygulaması
- Tez No: 347990
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OĞUŞ BİNATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Şirket değerlemesi, halka açık olmayan şirket değerlemesi, halka açık şirketlerin değerlemesi, şirket değerleme yöntemleri, şirket değerleme modellemesi, Firm Valuation, Private Firm Valuation, Public Firm Valuation, Public Firm valuation, Firm valuation methods, Firm valuation modeling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Kurumsal Finans alanında çalışananların birçoğu firma değerlemesinin nasıl bir mekanizmaya sahip olduğunu anlamaya çalışmışlardır. Modern finansın, yapısı hala tam çözilmemiş ama en önemli konularından biri olan firma değerleme konusu günümüzde genel kabul görmüş yöntemler üzerinden hesaplanmaktadır. Firma değeri sadece şirket satınalma birleşmelerinde kullanılan bir kavram olmaktan çıkmış, temel bir finansal yönetim aracı olarak literatürdeki yerini almıştır. Her değerleme yönteminde kendine özgü farklı parametreler kullanıldığı için yapılan değerlemelerde sonuçların da farklı oluştuğu gözlenmiştir. Methotların kullanımında özellikle tahminleme içeren kısımların yoğun öznelsellik içermesi ve varsayımlara dayanıyor olması eleştiri konusu olmuştur. Firmaların mevcut durumlarında, açıklanmış mali tablolar dışında bir bilgiye ulaşılamamaktadır. Bu çalışma ile firmanın bilanço ve gelir tablosunda bulunan geçmiş finansalları ile firmanın ileriye dönüş duruşunun belirlenebileceği ve bu finansallar kullanılarak firma değerinin belirlenebileceği araştırılmaktadır. Zaman serisi ve farklı sektörlerden şirketler ile oluşturulan panel data üzerinden panel regresyon modeli uygulanarak, şirket değerinin bağımsız finansal değişkenler ile modellenmeye çalışılmıştır. Halka açık şirketlerin finansal verileri üzerinden kurulan model ile halka açık olmayan şirketlerin değerlerinin de tespit edileceği bir model kurmak bu tezin başlıca amacı olacaktır.
Özet (Çeviri)
For anyone involved in the field of corporate finance, understanding the mechanism of firm valuation, which investigated in this thesis, is an inescapable requisite. In spite of the fact that firm value is one of a complex but also a leading financial term, there are some major valuation methods that are generally accepted and being used in firm valuations. However the firm valuation is a serious requirement for firms not only for transactions but as well for measuring the performances and better management.As each valuation methods uses different parameters, the empirical studies using these aforementioned valuation methods have different results. These studies are also criticized as the firm valuation methods have lots of assumptions and subjectivity in process of finding continuous value (forecasting period). Currently, there is not enough information other than current financial statements. This study assumes that the financial statements which have a functional relationship to each other could be used in foreseeing companies? future outlook. This paper investigates that firm value would be explained with current financials. The aim of the study is to build the method of valuation of public firms so that it can be employed on the valuation of private firms practically. The dataset used in the study includes both time series (years) and cross sections (companies) simultaneously; therefore, the type of dataset is defined as panel data. So panel regression is used with using financial information as independent variables for interpretation of firm value as dependent variable.