Representation of gender in contemporary toy design: An analysis of Barbie Doll
Günümüz oyuncaklarında toplumsal cinsiyetin temsili: Barbie Bebek oyuncağının analizi
  1. Tez No: 347989
  2. Yazar: SEÇİL İÇKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, oyuncak tasarımı, oyuncak bebekler, Barbie, Gender, gender roles, toy design, dolls, Barbie
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tarih boyunca oyuncaklar toplumsal cinsiyeti simgeleyen ve çocukları gelecekteki rollerine hazırlayan objeler olmuştur. Günümüzde oyuncaklar cinsiyete dair daha belirgin mesajlar vermektedir. Bu çalışmada günümüz oyuncaklarının ne gibi cinsiyet rollerini temsil ettiği ele alınmaktadır. Bu çalışmanın odak noktası kadınsılığın oyuncak tasarımıyla nasıl sembolize edildiğidir. Bu odak noktası çerçevesinde oyuncak bebekler ele alınmaktadır. Barbie bebek de bu kapsamda, genel tasarım özellikleri ve tarihsel dönüşümü dikkate alınarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, toys have always signified gender, in order to make children learn their future roles. Contemporary toys transmit even stronger messages on gender. In this study, contemporary toys are examined in terms of the signification of gender. Focus of this study is the representation of femininity through toy design. Dolls are discussed considering representation of femininity. Finally, Barbie doll is discussed in further detail; including the general design characteristics and messages that the toy transmits about femininity.