The role of the international film festival posters in creating the visual identity of a city: The case of San Sebastián - Donostia
Uluslararası film festival posterlerinin kent görsel kimliği yaratmasındaki rolü: San Sebastıán - Donostıa örneği
- Tez No: 347991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA ERTEM BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bask Kimliği, San Sebastián, Donostia, Uluslararası San Sebastián Film Festivali, Görsel Kimlik, Basque Identity, San Sebastián, Donostia, San Sebastián International Film Festival, Visual Identity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Avrupa entegrasyon süreci maddi endişelerin yanında fikirsel kaygılarda içermektedir. Avrupa Kültür Başkenti programı, Avrupa Birliği içindeki vatandaşları arasında Avrupa Kimliğinin güçlenmesi için en iyi araçlardan biridir. Bu program özellikle ulusal kimlik ve subnasyonel kimliğin çatıştığı yerde etkili olmaktadır. Bu tez, Avrupa Kültür Başkenti programı ile Bask kimliğinin nasıl güçlendirildiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bask kültürüne ait tüm ifadeler faşist diktatör komutan Francisco Franco döneminde baskıyla karşılaştı. İspanyol ve Bask kimliklernin arasındaki çatışma Bask imajını zedeledi. Bask otoriteleri, Bask imajını geliştirmek, şehir pazarlaması yarışına katılmak ve daha çok turist ve yatırımcı çekmek için bölgede yeni yatırımlar yapıp, kentsel dönüşüm/yenileme planları imzaladı. Bölgenin kentsel ve kırsal güzelliklerini tanıtmak için uluslararası festivaller organize etti. Bask imajının düzeltilmesi ve güçlü bir kimlik oluşturulmak için San Sebastián? ın 2016 yılı için Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi büyük bir fırsat. Bir şehrin temsili uluslar arası etkinlik ve festivallere, Olimpiyatlar ve EXPO gibi büyük organizasyonlara ya da filmden mutfağa kadar uzanan temalı festivalleriyle bağlantılıdır. Festival posterleri belirli olaylar hakkında bilgi vererek ziyaretçilerin ve katılımcıların ilgisini çeken kimlik kartlarıdır. Bu projede, Uluslararası San Sebastián Film Festival posterleri incelenecek olup, görsel tasarımcıların nasıl ve ne şekilde San Sebastián şehrinin görsel unsurlarını ve Bask kültürel kodlarını kullandığı açıklanmaya çalışılacak.
Özet (Çeviri)
European integration process involves ideational factors in addition to material concerns. European Capital of Culture programme is one of the best instruments of strengthening European identity among the citizens of the European Union. This programme is particularly influential in cases where there is a conflict between national and sub-national identities. This thesis aims to demonstrate how a sub-national identity is reinforced through the program of European Capital of Culture, that is the Basque identity. All expressions of Basque identity were suppressed during the era of the fascist commander Francisco Franco. The conflict between the Spanish and Basque identities damaged the image of the Basques. To improve Basque image, join the city marketing race and attract more tourists and investments, the Basque authorities made new investments in the region, signed urban renewal/regeneration plans. In order to promote both urban and rural beauties of their region, they organized specific international festivals. To fix the Basque image and build a strong identity, San Sebastián?s European Capital of Culture title for 2016 is a great opportunity. The representation of a city is highly linked with international events and festivals, such mega-events like the Olympics, the World Expo or theme based festivals, from film to cuisine. Festival posters are identity cards of the cities in order to attract visitors and participants by giving information about the specific events. In this project, the official posters of the International Film Festival of San Sebastián posters will be analyzed in order to find out how and in what way visual designers use the visual elements and cultural codes of San Sebastián and Basques in the posters.