An analysis of crime-based reality TV shows: The case of Müge Anli ile Tatli Sert
Suç odaklı reality TV şovları üzerine bir inceleme: Müge Anlı ile Tatlı Sert örneği
- Tez No: 347994
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN EROL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: reality show, suç, korku söylemi, yönetimsellik, öz disiplin, reality shows, crime, discourse of fear, governmentality, self-discipline
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Reality TV, bireyin ve yönetimselliğin yeniden tanımladığı ve gücün birey tarafından özümsenerek yine birey tarafından bireysel formda uygulandığı neoliberal kültürde, büyük rol oynamaktadır. Suç odaklı reality programlarının ise korku ve ahlaki panik söylemlerine dayalı suç temsilleri aracılığıyla kendinden sorumlu ve öz-disiplini benimsemiş bireyler oluşturmayı desteklediği tartışılmaktadır. Bu tez, Müge Anlı ile Tatlı Sert programını Türkiye'deki reality suç programı türüne örnek bir vaka olarak, çalışmanın teorik çerçevesi kapsamında inceleyecektir. Bu çalışma, belirtilen televizyon programının siyasi ve sosyal etkilerini ortaya koymanın yanı sıra söylemsel stratejilerin program içine gizlenerek nasıl neo-liberal kültüre ve korku söylemine hizmet ettiğini anlamayı hedefler. Yöntemsel olarak, bu tez belirtilen programın metinlerini eleştirel bir yaklaşımla içerik ve söylem analizi yöntemlerini uygulayarak inceler. Uygulanan içerik analizinin sonuçları belirtilen program kapsamında ele alınan konular, vaka çeşitleri ve de katılımcı sayıları hakkında fikir vererek, programa dair bir çerçeve sunmaktadır. Ayrıca söylem analizi bu tezin teorik çerçevesiyle ilişkilendirilmiş temaların bu program kapsamında söylemsel taktiklerle pekiştirilişine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Reality television fulfills significant functions in neoliberal culture in which the self and governmentality are redefined and the power is in a self-disciplinized form. Crime-based reality shows are argued to promote self-responsible and self-disciplinized individuals through the representation of crime that is based on discourse of fear and moral panic. This thesis analyzes Müge Anlı ile Tatlı Sert as a case of reality crime show genre in Turkey in relation to theoretical framework of the study. It aims to reveal the political and social implications of this TV program and to understand how the discursive strategies embedded in the program serve for the neo-liberal culture and discourse of fear. Methodologically, this thesis analyzes the text of this program with a critical approach by conducting content and discourse analysis. The results of content analysis provide a perception about the frame of the program including the subjects and types of cases covered and the number of participants within the program. Moreover, the discourse analysis discloses that certain themes related with the theoretical framework of this study are reinforced through the discursive strategies.