Energy Markets of Turkey and application of variance - covariance method in value at risk method for Turkey electricity stocks
Türkiye'de enerji piyasaları ve Türkiye elektrik hisse senetleri üzerine riske maruz değer metodunda yer alan varyans-kovaryans metodunun uygulanması
- Tez No: 347993
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OĞUŞ BİNATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji piyasaları, Piyasa risk ölçümü, Riske maruz değer, Varyans-kovaryans metodu, EWMA yöntemi, Energy markets, Market risk measurement, Value at risk, Variancecovariance method, EWMA method
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Son yıllarda, enerji piyasaları Türkiye için büyük önem kazanmaktadır. Enerji sektörü Türkiye'de yeni ve gelişmekte olan bir sektördür. Günümüzde piyasa oynaklıklarının etkilerini kontrol etmek amacıyla, piyasa risklerinin yönetiminin önemi artmaktadır. Risk ölçümünün bir yaklaşımı olan Riske Maruz Değer (RMD) piyasa riskini ve yatırım performansını ölçmek amacıyla kullanmaktadırlar. Bu tezin amacı, Türkiye enerji piyasalarının yapısı ve işleyişini incelemek ve enerji piyasalarında işlem gören elektrik iletim ve dağıtım hisse senedi portföyünde piyasa riski ölçümü olarak Riske maruz değerin (RMD) varyans-kovaryans metodunun etkinliğini analiz etmektir. RMD 'in hesaplamaları farklı istatistiksel tekniklere dayanmaktadır ve farklı sonuçlar vermektedir.Portföyün volatilitesini hesaplamak için varyans-kovaryans yöntemi ve üssel ağırlıklı hareketli ortalama (EWMA) yöntemi kullanılmıştır. EWMA metodunda, başlangıçtaki standart sapma, önceki iki yılın aylık getirilerine baz alınarak hesaplanır. Daha sonra Türkiye hisse senedi piyasalarında, her bir elektrik hisse senetleri için farklı ağırlıklar kullanarak farklı portföyler için riske maruz değer hesaplanır. Varyans-kovaryans hesaplamaları iki ve on iki senelik geçmiş tarihlere dayanır.
Özet (Çeviri)
Energy markets have been important for Turkey in recent years. The energy sector is a fast developing sector in Turkey. Nowadays, to hedge against the volatility of markets, market risk management methods become important. One of the risk measurement approaches, namely value at risk, is used for testing and measuring market risk and investment performance in electricity stocks. The purpose of thesis, is to examine the structure of Turkish energy market and analyze the efficiency of variance-covariance method for value at risk a portfolio consisting of calculations of electricity transmission and distribution stocks. Calculations of value at risk will be based on different statistical techniques. Which would produce different results. Variance-covariance method and Exponentially Weighted Moving Average (EWMA) method are used to calculate the volatility of the portfolio. In the EWMA method, the initial standard deviation is based on monthly returns of the previous two years. Then value at risk is calculated for different portfolios, each of which consists of all the electricity market stocks in the Turkish stock market but with different weights. The variance-covariance calculations are based on historical date for two years and twelve years.