Patient centered approaches in labor and delivery room design in hospitals: Case study in Dokuz Eylül University Hospital
Hastanelerdeki sancı ve doğum odalarına hasta odaklı yaklaşımlar: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi örnek çalışması
- Tez No: 347995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DENİZ HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Psikoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Psychology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Doğum Odaları, Sancı Odaları, Doğum Deneyimi, İçmimarlık, Kontrol Hissi, Childbirth, Control, Interior Architecture, Labor and Delivery Room Birth Experience
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde doğumun doğal seyrinden farklılaşması, medikal yöntemlerle gerçekleştirilen doğumun yaygınlaşması sağlık otoriteleri tarafından eleştirilen bir konu haline gelmiştir. Doğumun evden hastaneye taşınmasıyla anne adayı hasta, doğum ise patolojik bir olay olarak görülmeye başlanmıştır. Hastaneler ise bu durumun sonucu olarak hasta ve bebeğin sağlığını gözederken anne, bebek ve ailenin sosyal ve psikolojik gereksinimlerini gözardı etmişlerdir. Annenin doğum öncesi psikolojik durumunun doğum üzerinde ve sonrasında, doğumun kolaylığında ve anne-bebek ilişkisi üzerinde birçok etkisinin olduğu günümüzde yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır. Aynı çalışmalar kadınların doğum deneyimlerinde en çok kontrol hissine ihtiyaç duyduklarını ve çevresel kontrolün de bunlardan en önemlilerinden olduğunu göstermektedir (National Childbirth Trust, 2003). Hastaneler ise kadınların doğum süresince en pasif aktör oldukları yerlerdir. Kontrol hissinin eksikliği hastane mekanlarında stres ve negatif sağlık sonuçları doğurmaktadır. Çalışmanın amacı yapılı çevre üzerindeki kontrol hissinin daha iyi bir doğum deneyimine katkısı olup olmadığını araştırmaktır. Kontrol etmenlerinden hangilerinin kadınlar üzerinde en çok etkisi olduğunu görmek için, iç mekan elemanlarından hangilerinin kontrol hissine yardımcı olduğunu bulmak amaçlanmaktadır. Sonuçlara göre iç mekan tasarımının ve kontrol hissinin doğum deneyimine pozitif etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today the increasing number of operational deliveries and the effect of the hospital environment on women?s birth experience have become critical issues. The transition of childbirth from home to hospital and thus the trend of defining birth as a pathological event have created hospital settings that regard medical safety first. This has come to a point that disregards women?s psychological needs during this event. National Childbirth Trust state that women?s psychological well-being has a great impact on birth experience such as ease of labor, feelings of accomplishment and establishing a strong bond with the child. It is also stated that women seek for a sense of control through their birth experience, physically and psychologically (2003). Lack of control is highly related to stress and negative health outcomes in healthcare settings, moreover in birth environments stress should be avoided at all times for the natural course of childbirth. The aim of the study is to investigate whether the sense of control over the physical aspects of the environment help women to have a better birth experience. In order to analyze the criterion of control, in this study, women were asked what elements of interior architecture contribute to the sense of control.The results show that control over the birth environment affect women in a positive way and interior architecture supports women during childbirth.