Hisse senedi fiyatlarını etkileyen makroekonomik faktörler: BİST'de yer alan otomotiv ve inşaat sektörleri üzerine bir uygulama
Macroeconomic factors that affect stock prices: An application in the automotive and construction firms on the BİST
- Tez No: 348005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse senedi, Makroekonomik Faktörler, Çoklu Doğrusal Regresyon Modeli, Stock, Macroeconomic Factors, Multiple Linear Regression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çalışmada, Ekonomik Kriz dönemlerinde Borsa İstanbul?da işlem gören otomotiv ve inşaat işletmelerine ait hisse senedi fiyatları ile makroekonomik faktörler arasındaki ilişki kriz dönemi ve kriz olmayan dönem olmak üzere karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada, 2008 Küresel Ekonomik Kriz baz alınmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkenleri BİST?de yer alan otomotiv ve inşaat firmalarının hisse senedi fiyatları, bağımsız değişkenleri ise; altın fiyatları, mevduat faiz oranı, sanayi üretim endeksi, dolar, euro, tüketici fiyat endeksi, kapasite kullanım oranı, cari işlemler dengesi ve ihracatın ithalatı karşılama oranıdır. Çalışmada, Çoklu Doğrusal Regresyon Modeli kullanılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi, kriz dönemi ve kriz olmayan dönem için otomotiv ve inşaat sektörleri üzerinde ayrı ayrı uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; otomotiv sektörü hisse senedi fiyatlarının kriz döneminde kapasite kullanım oranı değişkeninden, inşaat sektörü hisse senedi fiyatlarının ise kriz döneminde cari işlemler dengesi değişkeninden etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, during Economic Crisis the automotive and construction firms traded on the BIST on the relationship between stock prices and macroecomonic factors, including the comparative period of crisis and non-crisis period studied. The 2008 Global Economic Crisis is based on. The depented variables of the study in the automotive and construction firms in the BIST stock quotes, whilw the indepented variables; gold prices, the deposit interest rate, industrial production index, the dollar, the euro, the consumer price index, capacity utilization rate and the current account balance of exports to imports rate.The study used Multiple Linear Regression analysis, the period of crisis and non-crisis period is applied separately on the automotive end construction sectors.According to the results obtained from the automotive industry to be in stock prices during the crisis period of variable capacity utilization the relationship between macroeconomic factors and the construction industry stock prices were affected by the crisis period, the current account balance variable.