Türkiye ve seçilmiş AB ülkelerinde gelir vergisinin vergileme tekniği açısından karşılaştırması:2008 sonrası dönem analizi
Comparison of income tax in terms of taxation technique in Turkey and selected EU countries: Analysis of the period after 2008
- Tez No: 348013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM GÜRLER HAZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gelir Vergisi, Türk Gelir Vergisi, Vergileme Tekniği, The European Union, Income Tax, Turkish Tax Rates, Taxation Technique
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Avrupa Birliği'ndeki ve Türkiye'deki gelir vergileri kısa ve öz bir biçimde anlatılmış ve üye ülkelerdeki gelir vergisi çalışmaları incelenmiştir. Gelir vergisinin teorik temelleri ve tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş, sonrasında Türkiye'deki gelir vergisi tarifesinin dönemler itibariyle gelişimi ortaya konulmuştur. Ülkemizde ve seçilmiş Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan gelir vergisi tarifeleri tablolar ve grafikler yardımıyla sunularak karşılaştırma yapma imkânı sağlanmıştır. Yapılan değerlendirmelerde Türk gelir vergisi tarifelerinin farklı dönemlerde farklı açılardan vergilemede basitlik, adalet, etkinlik ve istikrar ilkelerinin ihlal edildiği görülmüştür. Günümüzde Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında ekonomik ve sosyal standartlar bazında gelir vergisi uygulaması konusunda bazı farklılıklar ve benzerliklerin bulunduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study the EU member countries' and Turkey's income taxes were essentialy and shortly conducted. The theoretical bases and the historical development of income tax were reviewed; then period by period Turkey's tax rates development was presented. Turkey and some selected EU countries, the applied tax rates were comparatively given in tables and in diagrams connected with.In the evaluations it has been seen that Turkish tax rates systems were violated from different point of views in different periods related to simplicity, justice, efficiency and consistency. It has been pointed out taht today, from the point of economic and social standard levels there are some differences and resemblences in taxing applications between Turkey and the EU countries.