Bazı Avrupa Birliği üye ülkelerinde sağlık sistemlerinde katkı payları ve Türkiye
User charges in some European Union member states' healthcare system and Turkey
  1. Tez No: 417897
  2. Yazar: MEHMET ŞERİF GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, sağlık sistemleri, sağlık finansmanı, kullanıcı katkıları, European Union, Turkey, healthcare systems, health financing, user charges
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Nüfusun yaşlanması, teknolojik gelişmeler ve artan beklentiler gibi nedenlerden dolayı ülkelerin sağlık harcamaları artmaktadır. Artan bu harcamalar kıt olan ülke sağlık finansman kaynakları üzerinde ciddi baskılar oluşturmaktadır. Artan sağlık harcamalarını sınırlamak için katkı payları kullanılmaktadır. Bu tezin amacı; seçilmiş bazı AB üyesi ülke sağlık sistemlerindeki katkı paylarını incelemek, genel hatları ile ortaya koymak, bu çerçevede Türkiye sağlık sisteminde kullanılan katkı payları ile bir karşılaştırma yapmak ve Türkiye açısından önerilerde bulunmaktır. Bu çalışma, ikincil vei kaynaklarına ve literatür taramasına dayalı olarak hazırlanmıştır. Bu çalışma sonucunda seçilmiş AB ülkelerinde ve Türkiye'de katkı paylarının ayakta sağlık hizmetleri, reçeteli ilaçlar, diş sağlığı hizmetleri başta olmak üzere çeşitli hizmetler için ve çeşitli miktarlarda kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Katkı paylarının artan harcamalarını sınırlamak, ek gelir elede etmek ve gereksiz kullanımı önlemek amacıyla kullanıdığı ortaya çıkmıştır. Katkı paylarından umulan faydaların elde edilmesi ve hakkaniyetsizliğin yaşanmaması için de katkı payları uygulamasında etkili muafiyet mekanizmalarının uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Health expenditures of countries are increasing due to reasons such as population ageing, technological developments and rising of expectations. Increased expenditures generate a serious pressures on scarce financial resources of the country. User charges are used to limit the increasing health expenditure. The aim of this thesis is to examine user charges used in some selected EU member states, reveal the general lines, and make a comparison with the uscer charges practiced in the Turkish health care system and make recommendations for Turkey. This study has been prepared based on literature and secondary data sources. This study revealed that user charges are used for a variety of amounts and services especially including dental services, prescription drugs and outpatient care in selected EU member countries and Turkey. It has also been investigated that user charges are used with the aim of limiting the increased spending, generating additional income and avoiding unnecessary use of health services. Effective exemptions mechanisms need to be implemented in practice in order to obtain the expected benefits from user charges and in order not to experiencing inequity.