İktisat teorisinde kar
Profit in economic theory
  1. Tez No: 348048
  2. Yazar: AHMET DENİZ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İŞAYA ÜŞÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Distribution, Profit, Surplus Value, Utility Theory of Value
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada iktisat teorisinde kar kavramı üzerine odaklanılmıştır. Kar, iktisat teorisi içerisinde kapitalist sistemin işleyişi ve istikrarı açısından önemli bir değişken olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda kar, bölüşüm teorisi içerisinde yer alan önemli bir gelir grubunu da temsil etmektedir. Karın önemi bu şekilde ifade edilebilirken bu çalışma içerisinde klasik, Marksist ve neoklasik iktisadi düşünce okullarının kara bakış açıları değerlendirilecektir.Klasik iktisadi düşünce, karı, emek değer teorisi çerçevesinde sermaye birikimi ve iktisadi gelişme sürecinin önemli bir kaynağı görmekte ve bu anlamda karın kapitalist sistem içerisindeki önemine vurgu yapmaktadır. Çalışma kapsamında incelenen diğer bir görüş olan Marksist iktisadi düşüncede kar, kaynağını artı değerden almakta ve kapitalist sistemin işleyişi gereği, artı değerin kaynağı ise üretim sürecinde kullanılan emeğin çalışma süresi ile emek gücünün devamını sağlamak için gereken ücret arasındaki farktan ortaya çıkmaktadır. Marksist iktisadi düşünce, klasik emek değer teorisinin çelişkilerinden yararlanarak kapitalizmin mübadele yasalarının emek ürününün tümünün emeğe gitmesini önlediğini ve karın kaynağı olan artı değerin kapitalist tarafından ele geçirildiğini öne sürmüştür.Klasik ve Marksist iktisadi düşüncedeki toplumsal sınıf kavramı, neoklasik iktisadi düşüncede yerini bireye bırakmıştır. Neoklasik iktisadi düşüncenin analiz birimi olan bireyler iki temel ekonomik olgudan tüketim kararı aldıklarında tüketici, üretim kararı aldıkları zaman ise üretici olarak ortaya çıkmakta, böylelikle, klasik ve Marksist iktisadi düşüncenin analiz birimi olan sınıflar ve üretim kesimlerinin yerini tüketici ve üretici ayrımı ile bireysel tüketim ve üretim kararları almaktadır Neoklasik iktisadi düşünce, toplumu, bir bireyler toplamı olarak görmüş ve bununla birlikte klasik emek değer teorisinin yerine de fayda değer teorisini geliştirerek iktisadi düşünce içinde yeni bir yaklaşım benimsemiştir. Neoklasik iktisadi düşünce için vurgulanması gereken önemli bir nokta, klasik ve Marksist iktisadi düşünceden farklı olarak faiz ve kar gelirlerini birbirinden ayrılmış olmasıdır. Neoklasik iktisadi, her üretim faktörünün üretime yaptığı katkıya eşit getiri sağladığını, bunun hakça bir paylaşım olduğunu, belirli varsayımlar altında toplam ürünün bütün girdiler arasında paylaşıldığını, geriye hiçbir artık kalmadığını gösteren bölüşüm kuramını kurmaya çalışmışlardır. Kar, neoklasik iktisadi düşüncede girişimcinin üretim süreci sonunda elde ettiği geliri ifade etmektedir ve bu anlamda girişimcinin üretime yaptığı katkıya eşit olduğu da neoklasik bölüşüm teorisi çerçevesinde söylenebilir.Anahtar Sözcükler1.Bölüşüm2.Kar3.Artı Değer4.Emek değer teorisi5.Fayda değer teoris
Özet (Çeviri)
This study focuses on the concept of profit in economic theory. In economic theory, Profit considered as an important variable for the stability of the functioning of the capitalist system. And also profit represents an important income category in the distribution theory. Expressed in this way of the importance of profit, in this study, classical, marxian and neoclassical approaches of profit will be evaluated.According to classical economic thought, profit, capital accumulation and economic development process within the framework of the labor theory of value is an important source of capitalist system. Another school of economic thought, which is analyzed through the study of Marxist economic thought, profit, which surplus value takes the source of the functioning of the capitalist system, by source of surplus value of labor used in the production process in order to ensure the continuity of work time and labor power arises from the difference between the fee. Marxist economic thought, taking advantage of the contradictions of the classical labor theory of value, the product of all the labor laws of capitalism, labor exchange, which is the source of surplus value by the capitalist to go and abdomen prevents suggested seized.The concept of social class in classical and marxian economic thought had left the individual in neoclassical economic thought. In neo-classical economic thought individuals ,who is the the unit of analysis, when they decided two basic economic phenomenon of consumption or production, the producers have decided to come out at the time, so that the classical and Marxist economic thought, which is the unit of analysis classes and segments of the location of production and individual consumption and production distinction between consumer and producer are the decisions of the neoclassical economic thought, society, seen as the sum of the individuals, and with it the theory of the classical labor theory of value instead of the value of money has adopted a new approach in developing the economic thought. An important point that should be emphasized in order to neoclassical economic thought, classical and Marxist economic thought is separated as distinct from the interest and profit incomes. Neoclassical economics, provides a return equal to the contribution of each factor of production to production, a share that is equitable, under certain assumptions the total product divided among all the entries back, showing that there is no longer tried to establish a theory of distribution. Profit, in neo-classical economic thought, seems to be gain of the entrepreneur at the end of the production process; and in this sense refers to the income from the entrepreneur's contribution to production can be said to be equal within the framework of the neoclassical theory of distribution.