Skorlama sistemleri etkinliğinin araştırılması: Bir kamu hastanesi yoğun bakımında uygulama
Comparing the performance of three severity scoring systems: An application at a public hospital ICU
  1. Tez No: 348047
  2. Yazar: MERAL ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YILDIRIM ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Skorlama Sistemleri, APACHE II, SAPS II, Logistic Regression, Yoğun Bakım, Severity Scoring Systems, APACHE II, SAPS II, Logistic Regression, ICU
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda ölüm oranını ve hastalığın seyrini önceden tahmin etmek amacıyla çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmektedir. Araştırmamızda skorlama sistemlerinden APACHE II ve SAPS II?nin etkinliğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu araştırma için Ekim 2011 - Mart 2012 tarihleri arasında, Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmüş ardışık 100 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. 10 hasta çeşitli nedenlerle değerlendirme dışı kalmış, araştırma 90 hasta verileri üzerinden yapılmıştır. Hastalara ait demografik ve tıbbi bilgiler derlenmiştir. Hastalar için APACHE II, SAPS II ve Genişletilmiş SAPS II skorları hesaplanmıştır. Betimleyici analizi takiben hastaların sağkalım durumları ile demografik ve tıbbi durumları arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen skorlar ile frekans tabloları ve çapraz tablolar oluşturulmuştur. Daha sonra APACHE II, SAPS II ve Genişletilmiş SAPS II skorlarının sağkalım oranını belirleme ihtimali araştırılmıştır. Bütün analizler SPSS paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya alınan 90 hastada ölenlerin sayısı 44 olmuştur. Ölüm oranı %48,9 olarak saptanmıştır. Hastaların solunum cihazına bağlı olup olmaması ve GKS ile sağkalım durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır. Hastaların cinsiyeti, hastaneye başvuru yeri, hastalığının teşhisi, yoğun bakıma yatış yeri, yoğun bakımda yattığı gün sayısı ve hastanede yattığı gün sayısı ile sağkalım durumları karşılaştırıldığında aralarındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda ölüm oranlarını tahminlemede APACHE II skoru istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken, SAPS II ve Genişletilmiş SAPS II değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yoğun bakımda sağkalım durumunu tahmin etmek için APACHE II değerleri yerine Genişletilmiş SAPS II değerleri daha doğru tahminler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Several severity scoring indicators have been developed in order to predict the mortality rate and / or severity of the patients? conditions. APACHE II and SAPS II are the two most common scores employed worldwide. This thesis investigates the performances of three severity scoring systems, APACHE II, SAPS II and SAPS II expanded in predicting mortality. In this retrospective analysis, all admissions to ICU at Ankara Etlik İhtisas Training and Research Hospital between October 2011 and March 2012 were enrolled. Of 100, 90 patients met the exclusion criteria. Demographic and medical data were collected pertaining to these patients. The study investigated if there is any statistical association between any demographic factor and medical condition and mortality rate, which was 49 per cent. It emerged from the descriptive analysis that entubation and GKS score were statistically significantly associated with mortality. Three models were analyzed using logistic regression. Discrimination was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curves, sensitivity, specificity, and correct classification rate. The results of the logistic regression analysis revealed that SAPS II exapanded outperforms APACHE II and SAPS II severity scores in predicting mortality.