Ankara İli ve çevresindeki şeker pancarlarında görülen virüs hastalıklarının tesbiti üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 34806
  2. Yazar: BİNNUR KIYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sugarbeet, virus, beet mosaic virus, beet yellows virus
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ ŞEKER PANCARLARINDA GÖRÜLEN VİRÜS HASTALIKLARININ TESBİTİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR BINNUR KIYMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Filiz ERTUNÇ 1994, Sayfa: 57 Jüri: Doç. Dr. Filiz ERTUNÇ Prof. Dr. salih MADEN Prof. Dr. Ahmet ÇITIR Bu çalışmada, Ankara ilinin 14 ilçesi ve 1 beldesindeki şekerpancarı ekili alanlarına yapılan surveylerde virus belirtisi taşıyan bitkilerden örnekleme yapılmış ve bu örnekler sera ve laboratuvar'da incelemeye alınmıştır. İlk aşama olarak Ankara ili ve ilçelerinden toplanan 94 örnek uygun konukçu test bitkilerine aşılanmış ve tüm örneklere serolojik test uygulanmıştır. Rhizomania enfeksiyonundan şüphelenilen örnekler ise BNYVV IgG'ye karşı İndirekt ELISA testine tabi tutulmuştur.Bu testlerin sonuçlarına göre 41 örnek (tüm örneklerin %43'ü) pancar mozayık, 5 örnek (tüm örneklerin %52'si) pancar sarılık virüstür. Diğer kalan örneklerden ise herhangi bir sonuç elde edilememiştir. Daha sonra viruslann fiziksel özellikleri araştırılmıştır. Bu sonuçlara göre pancar mozayık virus ve pancar sanlık virus araştırma alanında önemli virus enfeksiyonlarıdır, fakat rhizomania enfeksiyonu tesbit edilememiştir. ANAHTAR KELİMELER: Şekerpancarı, virus, pancar mozayık virusu, pancar sanlık virusu
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON THE DETECTION OF VIRUS DISEASES OF SUGAR BEET IN ANKARA PROVINCE BINNUR KIYMAZ Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ 1994, Page: 57 Juri: Assoc. Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ Prof. Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Ahmet ÇITIR In this research, the surveys were conducted to 14 towns and 1 localition of Ankara and virus infected sugarbeet plants were collected and brought to laboratory for investigations. At first, nineteen four specimens were collected from towns and localitiors on Ankara They were mechanically inoculated to the indicator test plants and diagnosed according to the symptomsIV oproduced on them. All of the specimens were applied to the serological tests and the ones sus pected as Rhizomania infection were applied to Indirect ELISA test against BNYVV IgG. Ac cording to the results of these test nineteen one specimens were identified as (43% of all speci mens) beet mosaic, five specimens (5.32% of all specimens) beet yellows virus. No result was obtained with the other specimens, and they were defined as physical disorders or non- mechanical insect trans mitted virus infections. As a result of this investigation, beet mosaic virus and beet yellows virus infection were prevalent m the research area, but no rhiffomania infection was detected.