Birleşmiş Milletler barışı koruma operasyonları
United Nations peacekeeping operations
- Tez No: 348061
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Güvenlik, Barış için Birlik, Barışı Koruma, Zorlayıcı tedbirler, İnsani Müdahale, Collective Security, Uniting for Peace, Peacekeeping, Enforcement Measures, Humanitarian Intervention
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Uluslararası barış ve güvenliği korumak için geliştirilen kolektif güvenlik sistemi, çoğu kez beklentileri karşılamaktan uzak kalmıştır. Alternatif bir yöntem olan barışı koruma operasyonları, kolektif güvenlik anlayışına yeni bir boyut kazandırmakla kalmamış aynı zamanda uyuşmazlıkların çözümünde farklı yöntemler kullanılmasına olanak sağlamıştır. Barışı koruma operasyonları, yapıları ve işleyişleri ile ilgili yeterli bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanan bazı eleştirilere maruz kalsa da uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında en çok kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Operasyonlar esnek yapısı sayesinde zaman içinde değişen çatışma koşullarına daha kolay adapte olmuştur. Çatışmalara yol açan sebeplerin köklerine eğilme imkânı tanıyan barışı koruma operasyonları, zorlayıcı operasyonların aksine daha kalıcı bir barış sağlanmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu özellikleriyle öne çıkan barışı koruma operasyonları hakkında bilgi sahibi olmak, daha yapıcı eleştiriler getirmeyi kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Collective security system which had been developed to protect international peace and security has mostly failed to meet expectations. Peace-keeping operations, as an alternative method, have not only brought a new dimension to collective security system but also provided possibility to use different approaches to dispute settlement. Nevertheless, peace-keeping operations have faced many criticisms resulted from the lack of knowledge on operations. However, these operations are the most preferred method. Thanks to the flexible structure of operations, they could adopt the changing conflict characteristics over time. Peace-keeping operations which enable to focus on the roots of the conflicts provide basis for a long lasting peace contrary to enforcement operations. In this regard, more knowledge on peace-keeping operations makes it easy to raise constructive criticisms.