Tacikistan ekonomisi ve Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerinin değerlendirilmesi ve geleceği
The economy of Tajikistan and the economic relations with Turkey evaluation and future
- Tez No: 348060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETULLAH AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tacikistan, Tacik, Orta Asya, Tacikistan İç Savaşı, Tacikistan – Türkiye İlişkile, Tajikistan, Tajik, Central Asia, Tajikistan Internal War, Tajikistan – Turkey Relations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Orta Asya'nın ortasında yer alan Tacikistan, Afganistan'a ve Çin'e komşu olmasının yarattığı jeostratejik önemle, Avrupa ve Uzak Doğu arasında tarihte“Büyük İpek Yolu”olarak adlandırılan önemli ticaret güzergâhı Tacikistan üzerinden geçtiğinden dolayı oluşturan jeopolitik önem Tacikistan'ı, Orta Asya'nın kilit ülkelerinden biri hâline getirmiştir. Ayrıca ülkenin doğal kaynaklarla zengin olması ve binlerce işlenmemiş maden yataklarına sahip olması ise gelişmiş ülkelerin Tacikistan'a olan ilgisini devamlı arttırmıştır. 19. yüzyılda“Türkistan”ın Rus egemenliğine girmesi ile başlayan yeni süreç“Ekim Devrimi”yle sosyalist toplumun inşasına odaklanmıştır. Bu süreçte, Tacik kimliği, diğer kimlikler gibi, Sovyet ulus inşa toplum mühendisliğince bugüne esas olacak biçimde inşa edilmiştir. 1991 yılında SSCB'nin dağılmasıyla özgürlüğüne kavuşan Tacikistan, özgürlük sürecinde sosyalist süreçten demokratik sürece doğru yönelirken attığı adımları, geçirdiği iç savaş ve dış dünyaya açılma sürecini izleyerek Tacikistan'ın ekonomik gelişimini ve Tacik – Türk kardeş ülkelerin ekonomik ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Tajikistan located in the middle of Central Asia. Cause of border to Afganistan and China, Tajiksitan have a geo-strategic importance. Meanwhile,“The Great Silk Road”, which connect Europe with Far East trade route passes through Tajikistan, this jeopolitic importance makes one of the key countries in Central Asia. On the other hand, Tajikistan have rich mineral resources and thousands of unprocessed mineral deposits. Cause of this, Tajikistan became one of the most important country for developed countries. In 19 th. century,“Turkistan”has started a new process with the introduction of Russian sovereignty. The formation of Soviet Union started with this new process. In 1991 after demolition of Sovet Union, Tajikistan became independent. While improve their process to Socialist to Democratic steps, an internal war that occures and follow the process of opening up the outside world. The main purpose of the thesis, the devolopment process of Tajikistan and research the economic relations between Tajikistan and Turkey.