Türkiye ihracatında ürün/ürün grupları rekabet güçlerinin Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) endeksi kullanılarak analizi
Analyzing to determine competitive forces of Turkey exports product / product groups by using Revealed Comparative Advantage index
  1. Tez No: 348081
  2. Yazar: EROL IŞIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: uluslararası rekabet gücü, ihracat ürünleri, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, international competitiveness, export products, Revealed Comparative Advantage
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmada Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (Revealed Comparative Advantages -RCA) teorisi kullanılarak, ihracatımıza konu olan ürün/ürün grupları için karşılaştırmalı analiz yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük katsayılarının belirlenmesinin yanısıra, eğilimleri de belirtilerek statik bir analiz yerine zaman içindeki değişimlerin yönünün belirlenmesi amacıyla, gelecek döneme ilişkin kestirimlerin yapılabilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, öncelikle uluslararası rekabet gücünü açılamaya yönelik teorik ve güncel yaklaşımlar ele alınmış, daha sonra uluslararası rekabet gücünü ölçme metodları / endeksleri ile Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler kuramı incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde daha önceki bölümlerde uluslararası rekabet gücü hakkında ayrıntılı olarak yapılan teorik değerlendirmeler hareketle, Açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler endeksi kullanılarak, Türkiye?nin ihracatta konu olan tüm ürün/ürün grupları bazında dünya genelindeki rekabet gücü düzeyi belirlenmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen bulgulardan hareketle, dünya pazarındaki rakip ülkeler karşısında karşılaştırmalı üstünlüğü ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Özellikle, Türkiye?de ihracata konu olan ürün ve ürün gruplarının Dünya Pazarlarının göreceli büyüme ve küçülmesine göre sınıflandırılması uluslararası rekabet gücünün kazanılmasında geleceğe ışık tutabilecek şekilde önemli görülmekte ve bu çalışmayı diğer çalışmalardan farklı ve aynı zamanda özgün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Revealed Comparative Advantage (RCA) theory are used for analysing our export products / product groups and aimed to make comparative analysis. By the study, as well as the determination of the coefficients of comparative advantage, it is intended to provide an estimation for the direction of changes over time with the goal of identifying future periods by estimating trends rather than specifying them statically. This study reviewed the literature on international competitiveness, theoretical and current approaches and then in the second part, international competitiveness of the measurement methods / theory of Revealed Comparative Advantage indices were examined. In the application part of the study, by using Revealed Comparative Advantage Index, all of which are subject to Turkey's exports of products / product groups were determined based on the level of competitiveness throughout the world. In the conclusion, the findings of the comparative advantage tried to put forward in the face of competing countries in the world's market.In particular, the export of products and product groups, which are subject to classification according to relative growth of the world market and their revealed comparative advantages is seen very important in winning the comparative advantage and international competitiveness in the future, and at the same time this makes the study different from other studies.