Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin doğal koşullarda muhafazası üzerine bir araştırma
Research on the storage of table grape cvs. In natural conditions
  1. Tez No: 34815
  2. Yazar: HAYATİ PATLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grape, temperature, Relative humidity, Natural preservation methods
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Doğal muhafaza yöntemlerinin (Yeşil saplı ve Kuru saplı) sofralık üzüm çeşitlerinin muhafazaları üzerindeki etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde, çalışma amacına uygun odalarda gerçekleştirilmiştir. I.yıl İznik, Il.yıl ise Yalova yöresinden hasat edilen Müşküle üzüm çeşidi soğutucusuz kamyonla Ankara'ya nakledilmiştir. Diğer üzüm çeşitleri (Narince, Hamburg Misketi, Alphonse Lavall?e ve Razakı), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait araştırma ve uygulama bağından hasat edilmiştir. Üzümler doğal muhafazaya uygun serin bir odada 5-10°C, %80-85 nisbi nemde muhafazaya alınmıştır. Muhafazaya alman üzüm çeşitleri üzerinde 15 gün aralıklarla görünüş, tad,tane rengi,tane ve salkım sapı rengi, SÇKM, TA, zararlarıma oram ve ağırlık kaybı gibi ölçüm ve analizler yapılarak doğal saklama yöntemlirinin üzüm çeşitlerinin muhafazaları üzerindeki etkinliğinin belirlenmişine çalışılmıştır. Araştırma sonunda, Kuru saplı (KS) muhafaza yöntemimn Thomery (T) ve Biot (B)'ye göre ağırlık kaybı ve zararlarıma oranındaki artışlar nedeniyle sofralık üzümlerin saklanmasında uygun bir yöntem olmadığı görülmüştür. Müşküle üzüm çeşidinin T ve B yöntemleri ile 1 ay yenilebilir düzeyde muhafaza edilirken; diğer üzüm çeşitleri (Narince, Razakı, Alphonse Lavallee ve Hamburg Misketi), bu yöntemlerle 15-30 gün arasında muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Üzüm, sıcaklık, nem, doğal muhafaza yöntemleri.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at the laboratory of postharvest physiology and in naturally cool rooms (without control of temperature and relative humidity) of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Ankara. The aim to determine the effects of natural storage methods such as Thomery and Biot system on the storage of Table grape cvs. Müşküle was supplied from İznik and the' second year from Yalova. Grapes of Müşküle were transported to Ankara by ordinary truck. The other grape cvs. namely Narince, Hamburg Misketi, Alphonse Lavall6e and Razakı were stored at 5-10°C and 80-85 % relative humidity conditions. The experiments were conducted in Randomized plot design and parameters like the appearance, flavour, stem and berry colour, total soluble solid content, titratable acidity, decay rate and weight losses were measured fifteen days intervals in order to determine the effect of natural storage methods on the storage ability of table grape cultivars. As a result of this experiment, it was shown that Thomery and Biot systems caused high weight losses and decay rate during the storage of table grape. However, Müşküle cvs. could be well stored for a month. The other grape cvs. namely Narince, Razakı, Alphonse Lavallee and Hamburg Misketi could be well- stored for 15 to 30 days.