Mehmet Kaplan'ın edebiyat teorisi hakkındaki görüşleri
Remarks of Mehmet Kaplan concerning literature theory
  1. Tez No: 348169
  2. Yazar: TUĞBA ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Kaplan, edebiyat teorisi, edebî tenkit, metin tahlilleri, Mehmet Kaplan, Literature Theory, Literary Criticism, Text Analyses
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada Mehmet Kaplan?ın edebiyat teorisi hakkındaki görüşleri belirlenmiştir. Dört bölümden oluşan çalışmanın, birinci bölümü Mehmet Kaplan?ın edebiyat teorisi hakkındaki görüşlerini şekillendiren unsurlara ayrılmıştır. Bu bölümde Mehmet Kaplan?ın Türk edebiyatı araştırmalarındaki yeri ortaya konulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümü edebiyat teorisinin ana mevzularından tanım ve kavramlara ayrılmıştır. Mehmet Kaplan?ın sanat ve edebiyat hakkındaki tanımları; tarif-sınır, amaç, mahiyet, fonksiyon başlıkları altında değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Mehmet Kaplan?ın edebî türlere, edebiyat teorisi bakımından yaklaşımı üzerinde durulmuştur. Metin tahlilleri üzerinde çalışan Mehmet Kaplan?ın, edebî türler üzerindeki dikkatleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölüm, ?Mehmet Kaplan ve Edebî Tenkit? başlığını taşır. Bu bölümde önce Mehmet Kaplan?ın tenkit hakkındaki fikirleri incelenmiştir. Daha sonra ise Kaplan?ın edebiyat kuramları ve edebî akımlar hakkındaki görüş ve değerlendirmelerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise kendi isimlendirmeleriyle Mehmet Kaplan anlatılmak istenmiştir. Mehmet Kaplan?ın Türk edebiyatı incelemelerine, edebiyat teorisi bakımından katkıları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, remarks of Mehmet Kaplan concerning literature theory are determined. The first part of the study that is composed of four parts is separated for the elements that form Mehmet Kaplan?s ideas about literature theory. In this part, the place of Mehmet Kaplan in Turkish literature surveys is put forward. The second part of our study is separated for the major subjects of literature theory as concepts and definitions. Mehmet Kaplan?s definitions concerning art and literature are evaluated under the titles of; description-limit, objective, essence, function. In the third part, it is dwelled on Mehmet Kaplan?s approach concerning literary forms in terms of literary theory. Mehmet Kaplan?s attention, who studies on text analyses, concerning literary forms is tried to be put forward. The fourth part has the title of `Mehmet Kaplan and literary criticism?. In this part, firstly, Mehmet Kaplan?s ideas concerning criticism are analysed. Afterwards, his ideas and appreciations about literature theories and literary movements are included. And in the conclusion part of the study Mehmet Kaplan is intended to be told with his own denotations. Mehmet Kaplan?s contributions to Turkish literature researches from the stand point of literature theory are explained.