Türkiye Selçuklu devlet adamlarından Sadeddin Köpek ve faaliyetleri
Turkish Seljuks stateman sa'ad al-din köpek and his actions
  1. Tez No: 348168
  2. Yazar: İSMAİL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ġktidar gücü, Devlet adamı, Sultan Keyhüsrev, Hanedan, Yönetim
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İktidar gücü insan hayatının her evresinde varolmuştur. İlkel kabilelerden, modern devletlere kadar her türlü örgütlenmede insanları bir arada tutan güç olmuştur. Ancak oluşum sürecinde her iktidar faklı dayanak noktaları belirlemiştir. Mesela, Türk devletlerinde iktidar gücü Tanrı?ya dayandırılmıştır. Tanrı?nın hükümdar ve ailesini dünyaya nizam vermesi için gönderdiğine inanılıyordu. Bu nedenle hanedan üyesi olmayan birinin iktidara sahip olması söz konusu değildi. Ancak, Türkiye Selçuklu devlet adamlarından Sadeddin Köpek gayrı-ı meşru bir girişimle iktidarı ele geçirmek istemiştir. Hanedan üyesi olmamasına rağmen gerçekleştirdiği faaliyetler sultan Keyhüsrev?i büyük sıkıntılar içine düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Power for ruling, which keeps people together from primitive tribes to modern states, exists in allperiods of man?s life. However, it has different bases while it occurs. For example, in ex-Turkish States, it was based on the God that was believed to have sent the ruler and his family to the World for order. Therefore, someone who wasn?t a member of the dynasty was imposible to have any power. Yet, of the Turkish Seljuks, Sa?ad al-Din Köpek, a stateman, sought to get hold of power illegally. Although he wasn?t a member of the dynasty, the acts he had performed put Kayhusrew the Sultan into great trouble Key word: Power for ruling, Stateman, Sultan Kayhusrew, Dynasty