Phokaia siyah firnisli seramikleri
Black-glazed pottery from Phokaia
- Tez No: 348180
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Phokaia, Siyah Firnisli Seramik, Seramik, İonia, Yerel Üretim, Phokaia, Black-Glazed Pottery, Ancient Pottery, Ionia, Local Production
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışmada, Batı Anadolu?nun önemli kentlerinden biri olan, seramik ithalatı ve yerel üretimi konusunda arkeolojik veriler sunan Phokaia?da, siyah firnisli seramiklerin üretimi, ayrıntılı incelenmesi ve tanıtımının yapılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmadan çıkacak sonuçların Phokaia?dan ya da diğer merkezlerden gelebilecek seramik malzemeleri için de, referans niteliği taşıması beklenmektedir. Tez çalışması kapsamında Foça İsmetpaşa Mahallesi 1056 Ada 13 Parselde yapılan sondaj kazı çalışmalarında ele geçen siyah firnisli ve siyah firnis bant bezemeli seramik örnekleri incelenmektedir. Bu seramik buluntularının el ve bilgisayar çizimleri yapıldıktan sonra, benzer örneklerden yola çıkılarak ana gruplara ayrılmaktadır. Ana grup içerisinde yer alan örnekler profil ve bezeme özelliklerine göre birden çok alt grupta yer alabilmektedir. Phokaia ve diğer merkezlerde ele geçen benzer örnekler dikkate alınarak tarihlendirilen siyah firnisli seramiklerin Phokaia?da, İ.Ö. 7. ve 2. yüzyıllar arasında sürekli bir kullanımının olduğu anlaşılmaktadır. Bu örnekler içerisinde ithal Attika siyah firnisli seramiklerinin yanında, çok sayıda Attika dışı yerel üretimin olması, Phokaia?da ithal seramiklerin yanısıra yoğun bir yerel üretimin yapıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective in this study is to make a detailed survey and presentation of the Black- Glazed Pottery finds from Phokaia which was one of the most important sites in Western Asia Minor yielding archaeological data concerning with the production and import of this specific type of pottery. The conclusions of this work will also provide comparative material for the same group that could come from other sites and will be a reference for the future studies. Within the scope of this thesis, the Black-Glazed and Black-Glazed Banded Ware from İsmetpaşa district in Foça (island no. 1056, parcel no.13) are evaluated. After the visual recording (drawing and photographing) of the material, the main grouping of the material was made. Various profiles and decorations on the sherds provided the necessary data for fixing sub-groups. The analogies proved that the Black-Glazed pottery from Phokaia can be dated to the long period of time starting from the seventh century BC and ending in the second century BC. An important concern is that the Black-Glazed pottery from Phokaia was not only composing of imported wares. The number of the examples classified as local productions shows that there was a dense pottery production at Phokaia.