Türkiye'de akaryakıt üzerindeki vergiler ve analizi
Liquid fuel taxes and analysis of Turkey
  1. Tez No: 348181
  2. Yazar: CEM BARLAS ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KIZILOT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Akaryakıt, KDV, ÖTV, Vergi Yükü, Kayıt Dışılık, Petrolium Products, VAT, Excise Tax, Tax Burden, Unregistered Economy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Petrol, önemli bir enerji kaynağıdır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak petrole olan bağımlılık ve talep her geçen gün artmaktadır. Özellikle akaryakıt ürünleri gerek üretim gerekse tüketimde vazgeçilmezdir ve tüm sektörlerde temel girdi konumundadır. Özellikle de ulaştırma sektörü akaryakıta bağımlı olarak faaliyet göstermektedir. Keza dünya ham petrol tüketiminin yarıdan fazlasını ulaşım amaçlı akaryakıt ürünleri oluşturmaktadır. Akaryakıt hem ekonomik hem de çevresel gerekçelerle vergilendirilmektedir. Dünyada farklı oranlarda ve biçimlerde vergilendirilen akaryakıt, Türkiye?de bütçelerin önemli bir gelir kaynağıdır. Özellikle akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV, yüksek vergi hasılatı sağlamaktadır. Bu vergiler akaryakıt üzerinde önemli bir vergi yükü de oluşturmaktadır. Türkiye akaryakıt vergilerinden dolayı, dünyada en pahalı akaryakıt kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. Yüksek vergi yükü, beraberinde pek çok sosyal ve ekonomik olumsuzluğu da getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Petrol is an important energy source. In paralel with technological development dependence to and demand for petrol increased. Especially petrolium products are indispensible both for consumption and production and are one of the basic inputs in all industries. Especially transportation industry depends heavly on petrolium products. Over half of the petrolium products are being used in transportation sector. Petrolium products are taxed both for economic and environmental reasons. Among the world, petrolium products are taxed in different bypes and in different ways. In Turkey, taxes on petrolium products are important in budgetary financing. In particular VAT and excise tax on petrolium products yield a great amount of tax revenue. But at the same time, these taxes cause a very high tax burden on petrolium products. These taxes make the petrolium products of Turkey one of the most expensive ones throughout the world. This high tax burden, at the same time, causes several economic and social issues.