Finansal kararların incelenmesi: Arnavutluk' taki firmalar üzerinde bir uygulama
Investigation of the financial decisions: A survey on companies in Albania
- Tez No: 348217
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kararlar, Yatırım Kararları, Finansman Kararları, Finansal Hiyerarşi Teorisi, Denge Teorisi, Financial Decisions, Investment Decisions, Financing Decisions, Trade off Theory, Pecking Order Theory
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Finansal kararlar, firmanın temel amacı olan değer maksimizasyonu ve ortaklarının refahını arttırmadaki risk ve başarıyı etkilediğinden hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, bir firmanın devamlılığını sürdürebilmesi ve değer yaratması için etkin ve başarılı finansal kararların alınması esastır. Finansal kararlar; yatırım, finansman ve kar payı dağıtım kararlarından oluşmaktadır. Finansman kararlarının en önemli noktası sermaye bileşimini belirlemektir. Optimal sermaye yapısı bileşiminin belirlenmesini açıklayan teoriler ve kar payı dağıtım politikasının belirlenmesinde etkili olan faktörler ve bunların firma değeri üzerindeki etkisi finans literatüründe halen tartışmalara açık olan konulardır. Bu çalışmada, firmaların finansal kararlarının kapsamında olan finansman, yatırım ve kar payı dağıtım kararları hakkında kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş, firmaların finansal kararlarını nasıl aldıkları incelenmiş ve gerçek hayatta sergiledikleri davranışlar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, Arnavutluk başkentinde faaliyet gösteren sanayi firmaları üzerinde yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler esas alınarak yapılmıştır. Sonuçlara göre, firmaların, finansman kaynaklarında öncelikli olarak iç kaynaklarını tercih ettikleri, finansal esnekliğinin sağlanmasına önem verdikleri, hedef borçlanma oranları bulundurmadıkları, stratejik yatırımların finansmanında özsermaye tercih ettikleri, yatırımların değerlendirilmesinde rasyonel kararlar almaya özen gösterdikleri ve benimsenen kar payı dağıtım politikaları ile uyumlu davranmaya çalıştıkları görülmüştür. Firmalar, finansman kararlarında finansal hiyerarşi teorisine yakın davranmaktadır. Denge teorisine ise sadece büyük firmaların, finansal sıkıntı ve iflas maliyetlerine verdikleri önemin küçük firmalara göre yüksek olması açısından uyum gösterildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun dışında, finansal kararların verilmesinde, makroekonomik gelişmelerinin takip edildiği ve bunların finansal kararlara olabilecek etkilerine önem verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Financial decisions are vitally important for a company due to the fact that it affects the risk and success of increasing the welfare of the shareholders, which is considered as the main aim of a company. In this sense, effective and successful decisions should be made in order to maintain the company's progress and create value. Determining the composition of the capital is the most important point of financing decisions. Theories that explain the identification of optimal capital structure composition as well as the factors that are involved in identification of the policy for distribution of dividends and their effects on the value of the company are still highly debated subjects in the field of finance. In this study, we have laid out a theoretical ground for financial decisions that consist of financing, investment and dividend decisions, and investigated how companies take their financial decisions as well as evaluated their behaviors in real life. The evaluation made was based on the data obtained from a survey performed on industrial companies from Tirana, the capital city of Albania. We found that, companies primarily choose internal resources among other financing resources, give importance to the establishment of financial flexibility, lack target debt ratio, prefer using capital stock while financing strategically important investments, pay attention to make rational decisions in evaluating the investments and try to act in accordance with the adopted dividend distribution policies. In terms of financing decisions, companies tend to fit in the pecking order theory. The only cases that companies acted in accordance with the trade off theory were that big companies give more importance to financial distress and bankruptcy costs. Besides, we found that macro economical advances are followed and the companies consider their potential effects on financial decisions during the financial decision process.