Constantinus Hanedanı
The Dynasty of Constantine
- Tez No: 348245
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Constantinus Hanedanı, İç Savaş, Hıristiyanlık, Paganizm, The Dynasty of Constantine, Civil War, Christianity, Paganism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Büyük Constantinus'un babası Constantius Chlorus'un 293 yılında caesar olmasıyla başlayan Constantinus Hanedanı, Roma İmparatorluğu'nun, dinsel ve siyasal dünyasında önemli değişiklikler yapmıştır. Hanedan mensuplarının imparatorluk gücünü elde edebilmek için verdikleri iç savaşlar dönem dönem imparatorluğun iç huzurunu boşmuş ve bu durum doğu-batı sınırlarındaki savunma sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Sınır güvenliğinin sağlanması için başkentin yeni bir şehre taşınması düşüncesinin yanı sıra, hanedanın en önemli uğraş konularının başında, Paganların yerine Hıristiyanların desteklenmesi fikri gelmiştir. Hanedanın her mensubunun bir şekilde ilişki içerisinde olduğu Hıristiyanlık, bazen siyasi bir malzeme olarak görülmüşse de, bu inanç hanedanın geride bıraktığı en önemli miras olarak modern Avrupa'nın şekillenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Constantinus Hanedanı'nın son imparatoru olan ve paganizm yanlısı faaliyetlerinden dolayı Hıristiyanların apostata diye isimlendirdikleri Iulianus'un 363 yılındaki ölümüyle de bu hanedan sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
The Constantinian dynasty, which began with the rise of Constantius Chlorus in 293 as the caesar of the West, transformed the Roman world deeply. The civil wars to control the empire caused great internal difficulties from time to time and this led to serious defense deficiencies in the eastern and western frontiers. In order to manage these frontier problems, the change of the capital from Rome to Constantinople seemed unavoidable. Also this dynasty changed the Roma World from pagan to Christianity. Although it may be argued that whether the new religion were only seen as a new political instrument or it was taken seriously as a belief. However it is certain that it was the great legacy of this dynasty which contributed to the creation of a new world that was later called as Europe. Nevertheless it is very interesting that the last member of this dynasty was not a Christian but a pagan, Julian, whose timeless death in 363 brought the Constantinian lineage to an end.