Evliya Çelebi'ye göre Rumeli'deki bazı halklar ve topluluklar
Certain peoples and communities in Rumelia according to Evliya Çelebi
- Tez No: 348246
- Danışmanlar: PROF. DR. M.YAŞAR ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatname, Boşnaklar, Arnavutlar, Çingeneler, Rumlar, Bulgarlar, Balkanlar, Osmanlı Toplum Yapısı, Evliya Çelebi, Seyahatname, Bosniaks, Albanians, Romanis, Greeks, Bulgarians, the Balkans, Ottoman Society
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Evliya Çelebi?nin Seyahatnamesi Osmanlı ülkesi ve Osmanlı toplumu için zengin bir kaynaktır. Seyahatname Osmanlı dönemini inceleyen araştırmacılar tarafından etraflıca ele alınmış ve incelenmiştir. Ancak Osmanlı ülkesinde yaşayan halklar ve topluluklar hakkında kapsamlı bir çalışma için değerlendirilmemiştir. Bu tezde Evliya?nın Balkan coğrafyasında yaşayan bazı halk ve topluluklarla ilgili verdiği bilgiler derlenmiş ve değerlendirilmiştir. Balkanlardaki Yörükler, Rumlar, Arnavutlar, Bulgarlar, Boşnaklar ve Çingenelerle ilgili olarak Evliya?nın gözlemlediği veya başkalarından dinleyerek eserinde aktardığı bilgilerden hareketle bu halkların karakterleri, fiziki özellikleri, yeme içme alışkanlıkları, iktisadi faaliyetleri, sosyal hayatları ve Osmanlı dünyasında nasıl bir imgeye sahip oldukları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evliya Çelebi?s Seyahatname is a rich source of information on Ottoman lands and society. Though the Seyahatname has been thoroughly examined by scholars studying the Ottoman period, it remains to be studied comprehensively regarding the peoples and communities living within these Ottoman lands. This thesis, therefore, compiles and evaluates the information provided by Evliya concerning certain peoples and communities living in Balkan lands. Through the observations of Evliya Çelebi, as well as the information he obtained from others recounted in his work on Nomads, Greeks, Albanians, Bulgarians, Bosniaks, and Romanis in the Balkan peninsula, this study aims to provide a better understanding of these peoples? characteristics, physical features, eating and drinking habits, economical activities, and social lives and also to examine what kind of image they projected throughout the Ottoman world.