Yöneticilerdeki duygusal zeka yeteneklerinin kendi iş tatminleri üzerinde etkisi
Emotional intelligence skills of managers and their impacton job satisfaction
- Tez No: 348270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Yönetici, Lider, İş Tatmini, Emotional Intelligence, Manager, Leader, Job Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde hem ulusal hem uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm işletmelerin etkin ve verimli performans sergileyebilmeleri için duygusal zekâsı ve iş tatmin seviyeleri yüksek, her türlü değişime ve gelişime uyum sağlayabilen çalışanlara sahip olmaları gerekmektedir. İşini severek yapan kişilerin işlerinde daha verimli olacaklarına dair yaygın bir inanç bulunmasına rağmen, bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan hususlar konusunda detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. İş hayatında, İnsan unsurunun gün geçtikçe daha fazla önem kazanmasıyla, işletmeler için dinamik çevre koşullarına ayak uydurmanın temel şartı; çalışanlarını anlamaktır. Çalışanlarının amaç ve isteklerini anlayabilmesi ve onları motive edebilmesi için; bir liderin ilk önce kendi amaç ve isteklerini anlaması ve önce kendini motive edebilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in order to perform efficiently and productively, all companies either in national or international arena need to have employees whose emotional intelligence and job satisfaction levels are high, and who can keep up with all kinds of changes and developments. Although it is a common belief that people who fulfill their job willingly are more productive than the others, detailed studies are needed in order to find out the points which have impact on this productivity. In business life, as the human factor having more importance day by day, the provision for keeping up with variable environmental conditions understanding their employees. The understanding of his employees well and motivation of his employees are dependent on whether the leader understand his emotions and feelings well or not and motivates himself in a good way or not.