Kâbus
Nightmare
- Tez No: 348283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Öteki, Toplum, Other, Society
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
?Kâbus? başlıklı kısa film tezi senaryolaştırılırken ?öteki kavramı?? ele alınmıştır. Dünyada her insan doğduğunda dil, din, renk gibi bir takım yaftalara maruz kalır. Bu çalışmada anlatılmak istenen, insanların dil yüzünden ötekileştirildikleri ve eksik görüldüklerinin anlatımıdır. Tezimdeki hedef; ?onları? anlamadan ve tanımadan sevmediğimiz, ötekileştirdiğimiz bu insanları öncelikli olarak Doğu?ya gidip Batılı, Avrupa?da Türk, Türkiye?de Kürt olarak ayırmadan anlamaya çalışmak, direkt olarak ötekileştirmemektir. Tezimdeki amaç; İnsanların geçmişten günümüze kadar bir takım yaftalara maruz kaldıkları ve bu etiketlenme sonucunda bireylerin, istekleri doğrultusunda hareket edememeleri, ?öteki? kavramanın duygu ve isteklerine ket vurmasına tepki olarak değinmektir. Zihnimizde yok edemediğimiz ötekileşmeyi, ötekini yok ederek halletmemiz mümkün olmaz. Bizler, genellikle insanların farklılıklarına yoğunlaşarak hiçbir ortak noktamız yokmuş gibi davranarak, bizden olanlar ya da olmayanlar diye direkt olarak ikiye ayırıyoruz. Toplumu bu derece çatışmaya sokan, bu engel sorun olarak görülmeli midir? Yoksa farklılıklara değil de ortak noktalara mı yoğunlaşılmalıdır? Sorularına mümkün olduğunca tarafsız yaklaşılmıştır. Kısa filmde anlatılmak istenen; Alkın?ın Şilan?ın kendisine gelmemesinin altında birçok neden araması; hatta ideolojisinde sakat olma ihtimalini dahi düşünürken aslında tek sebebin sadece aynı dili konuşamamalarından ibaret olduğu, Şilan?ın kendisini öteki olarak görmesi ve Alkın?dan kendini soyutlaması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this short film thesis was under debate to `?othering person?? subject. When everyone was born in the world, be exposed to labels as language, colour, religion. In this film, seen othering for language of the people. The target of my thesis: It is not othering as to people whom we are not know and not like, when is gone to East `?Western??, `?Turkish?? in Europen or `?Kurdish?? in Turkey. It is not possible with exterminate `?other person?? for solve to the othering that not exterminate in our mind. Ourselves usually think as have not the common point with them for their different and exclude that as we are or not them. Should this obstacle seen as problem in society? We should think unbiased in this regard. That is meant in short film: Alkın thinks lots of reason for Şilan not go to himself and also Allkın thinks to Şilan?s was crippled in his mind. In fact only reason is that cannot talk same language each other their, Şilan?s know as `?othering person?? and to abstraction from Alkın herself.