Sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve vergilerin sermaye piyasası araçları üzerindeki etkisi
Taxation of capital market instruments and effects of taxes on capital market instruments.
  1. Tez No: 348282
  2. Yazar: TUĞÇE BEKTAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Araçları ve Vergi, Capital Market, Capital Market İnstruments and Tax
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada ülkemizde sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve vergilendirmenin sermaye piyasası araçları üzerinde yarattığı etkiler incelenmiştir. Konu ile ilgili olarak, sermaye piyasası mevzuatı, vergi mevzuatı ile bu konularda yayınlanmış tebliğler kullanılan temel kaynakları oluşturmaktadır fakat aynı zaman da yayınlanmış süreli yayınlardan ve kitaplardan da faydalanılmıştır. 2006 yılı Türkiye?de sermaye piyasası için oldukça önemli bir yıldır. Araçların vergilendirilmesiyle ilgili olarak 2006 yılında vergi kanunlarımızda ilk defa sermaye piyasası işlemleri tanımlanmış, menkul kıymet, sermaye piyasası aracı kavramları da ilk defa mevzuatımıza bu sene dâhil edilmiştir. Bu noktada 2006 yılı öncesi uygulamalar açıklanarak, 2006 sonrası düzenlemelerin piyasa üzerindeki etkilerinin neler olduğu açıklanmaya çalışılmış ve piyasanın etkinliğinin arttırılabilmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the taxation of capital market instruments in Turkey and the effects of taxation on capital market instruments are analyzed. Regarding to the issue, capital market legislation, tax legislation and published notifications about these issues are the main sources used but at the same time periodical publications and books have been used too. 2006 is an important year for the capital market in Turkey. In tax laws in 2006, capital market transactions has defined with respect to taxation of instruments for the first time, securities, capital market instrument concepts have been included in legislation in this year. At this point, implementations before 2006 has been explained and tried to explain the impact of regulations on the market after 2006 and some suggestions have been made to increase market efficiency.