Eğitim örgütlerinde performans değerlendirmenin öğretmenler üzerindeki etkisi:İnsan kaynakları uygulamaları açısından
The effect performance evaluatıon on teachers ın educatıonal organizatons: In terms of human resources pragtıce
  1. Tez No: 348333
  2. Yazar: FERHUNDE TUBA ÜSTÜNKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, performans değerlendirme, eğitim - öğretim kurumları, Human resources management, performance evaluation, educational institutions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma, eğitim örgütlerinde (insan kaynakları uygulamaları açısından) performans değerlendirmenin öğretmenler üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2012?2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul, Kadıköy ilçesinde bulunan orta okullar oluştururken ,tesadüfî (random) örnekleme yöntemiyle seçilen 3 özel 6 devlet okulunda görev yapan 232 branş öğretmeni örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada; insan kaynakları yönetim birimi olan ve olmayan okullarda insan kaynakları uygulamalarından performans değerlendirme sisteminin öğretmenler üzerindeki etkisini bireysel değişkenler bakımından betimleme amaçlandığından, bu amaca uygun olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Ayrıca performans değerlendirmenin öğretmenler üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla öğretmenler için anket formu hazırlanmıştır. Verilerin analizine geçilmeden önce eğitim - öğretim kurumları ile ilgili kavramlar, insan kaynakları yönetimi ilgili kavramlar, performans değerlendirme yönetimi ilgili kavramlar, eğitim örgütlerinde performans değerlendirmenin nasıl yapıldığı ilgili kavramlara yer verilmiştir. Nicel verilerin analizi, SPSS 15.0 programında frekans ve yüzde hesapları,aritmatik ortalama ve standart sapma, Bağımsız Grup t Testi , Kruskal Wallis-H Testi ve Mann Whitney U Testi uygulanarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of performance evaluation on teachers in educational organizations in terms of human resources practices. The study is based on secondary schools located in Kadıköy, İstanbul in the 2012-2013 academic year, and 232 branch teachers employed in randomly selected 3 private and 6 public schools have taken place in the study. The study aims to describe the effect of performance evaluation system on teachers in terms of individual variables in schools with and without human resources management department, therefore an appropriate general surveying model has been used. Also, a questionnaire has been used to present the effect of performance evaluation on teachers. Before analyzing the data, the sources for the educational institutions, concepts about human resources management, concepts about performance evaluation management and concepts about how performance evaluation takes place in educational organizations are described. The quantitative data are analyzed by SPSS 15.0 program, frequency and percentage calculations, arithmetic mean and standard deviation are analyzed by Individual Group T-Test, Kruskal Wallis H-Test and Mann Whitney U Test. The findings are discussed and suggestions are made.