Sınıf öğretmenlerinin değer tercihleriyle kaynaştırmaya yönelik tutumları arasındaki ilişinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the classroom teachers 'attitudes towards mainstreaming preferences
- Tez No: 348338
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer Tercihi, Kaynaştırma Eğitimi, İlkokul, Value, integrative training, primary school
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin değer tercihleriyle kaynaştırmaya yönelik tutumları arasındaki ilişkinin karşılaştırılması planlanmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Yorum, Sonuç ve Öneriler olmak üzere altı ana bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümünde değerler ve kaynaştırma üzerine kapsamlı alan taraması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesindeki resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan öğretmenlerin 211 tanesi erkek, 328 tanesi kadın öğretmenler olmak üzere toplam 539 öğretmenden oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişişel Bilgi Formu , Kaynaştırmaya Yönelik Tutum Ölçeği (yazar tarafından geliştirilen) ve Schwartz Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 15,0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizi bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi(ANOVA), post-hoc Scheffé testi, non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, Mann-Whitney-U testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi kullanılmış olup, manidarlık p>0,05 düzeyinde sınanmıştır. Araştırma ile okullardaki öğretmenlerin değer tercihleri ile kaynaştırmaya yönelik tutumlarının birbirini etkileyip etkilemediği araştırılmış ve bu amaca ilişkin bulgular cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdemi, mezun olunan bölüm, sınıftaki öğrenci sayısı, sınıftaki kaynaştırma öğrenci sayısı, özel eğitim alma durumu, özel eğitimi aldıkları yer, engelli öğrenciyle ve engel türüne göre çalışma, kaynaştırma eğitimi verme, kaynaştırma eğitimi verme süresi, engelli çocuk sahibi olma değişkenleri açısından ortaya konmuştur. Son olarak; Değer tercihleri ile kaynaştırma tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin değer tercihleri ile kaynaştırmaya yönelik tutumları arasında istatistikî olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study of the relationship between teachers' attitudes towards integration of the value to compare preferences. Research, Introduction, Related Literature, Methods, Results, Discussion and Comments, Conclusions and Recommendations of the six main sections. The screening was carried out in the extensive literature on values and inclusion. The sample of study is based on the official primary school teachers who work in the Pendik district of Istanbul in the academic year 2012-2013. This study based on 211 male teachers and 328 female teachers, totally 539 teachers. To collect data, personal information form mainstreaming Attitude Scale (developed by the author) and the Schwartz Value Scale were used.While evaluating of the data, the SPSS 15.0 software package was used. Analysis of the data based on independent group t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post-hoc Scheffé test, non-parametric Kruskal-Wallis H test, non-parametric Mann-Whitney-U test, Pearson Product Moment Correlation analysis and tested at the level of p>0,05. Preferences and attitudes towards integration of the value of teachers in schools with research influenced one another for this purpose were investigated and the findings of gender, age, marital status, occupational seniority, graduated episode, the number of students in the class, the class fusing the number of students receiving special education status, they receive special education place, according to the type of disability and barriers to student work, making inclusive education, inclusive education response time, having children with disabilities in terms of the variables revealed. Finally, value preferences as a result of the analysis in order to determine the relationship between the attitudes of mainstream teachers' attitudes towards the integration of the value of preferences and differences were statistically significant. In other words, there is no significant relationship between the value of teachers' preferences and attitudes towards the agitation.