Ayaş ilçesine bağlı köylerdeki süt sığırcılığının yapısı
The Struoture of dairy cattle production at the villages of Ayaş distriot
- Tez No: 34834
- Danışmanlar: PROF. DR. S. METİN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: 8iyah Alaca BBHB, Cidago yüksekliği, HPGM
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İ ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYAŞ İLÇESİNE BA?LI KÖYLER İMDEKİ SÜT SI?IRCILI?ININ YAPISI Onur ŞAHİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Araştırma Ankara iline bağlı Ayaş ilçesi ve köylerinde yürütülmüş olup» araştırmada bölgedeki mevcut süt sığırcılığının genel yapısının yansıtılması amaçlanmıştır» Araştırmada materyal olarak toplam 103 işletme ve bu işletmelerde yetiştirilen 336 baş sağmal inek sis alınmıştır» Ayrıca» her yaş grubu ve cinsiyete mensup 649 baş süt sığırı genel değerlendirme çerçevesinde incelenmiştir Değerlendirme aşamasında ele alınan örnek işletmelerin % 69.0'unu 1-5 BBHB'ne sahip küçük işletmelerin» "4 2B»0'ini 6-10 BBHB'ne sahip orta büyüklükteki işletmeler ve *4 3*0' ünü ise» 11 ve daha.fasla sayıda BBHB'ne sahip büyük işletmelerin oluşturduğu saptanmıştır Bölgedeki toplam işlenebilir arazi varlığının '4 2j 10' unun yem bitkileri üretimi için kullanılmakta olduğu saptanmıştır» Ele alınan işletmelerde yapılan süt kontrolü sonucunda» ortalama laktasyon süreli £5fl«6±5*5d gün» ineklere ait ortalama günlük süt verimi 12ı7±0ı41 lt»> ortalama laktasyon süt verimi ise 3211*2±90»90 İt olarak saptanmıştır
Özet (Çeviri)
11 AB8TPA0T Ms. ThBBİB THE 8TRU0TURE OF DAIRY OATTLE PRODUOTtON AT THE VILLAGES OF AVAQ DÎ8TRÎ0T Onur QAHtN Ankara university Graduate Sohool of Natural and Applied 8oisnoes Department of Animal Science Supervisori Prof » Dr » 8» Mat i n YENER 1^24, page» 125 Jury i Prof. Dr. 8» Matin YEl^tER Prof* Dr* Mehmet ÖZKOTÜK Prof» Dr» Erdoğan TUIMOEL This research was carried out nt the Ayae district nnd its villages of Ankara Province. Tha aim of tha i nvest i gnti on was to reflaot tha general structure of dairy cattle breeding in the region» The material of the research consisted of 103 -farms and 336 milking oomb raised in these -farms» In addition} within the framework of genar.il evaluation} 64S cattle of all ages and both Bexes were studied* The distribution of farms by size in LU were found as followst small farms of 1-5 LUj 63*0 % j farms of medium size of 6-10 LU} 28» 0 *4 j larger farms having 11 or more LU> 3 %. It was found that of the total cultivated land in the region 2-1 % was used for forage crops and leading orop was alfalfa» The milk recording data collected from the farms under tha study hava yielded the -fallowing averageBt lactation length} 254«6±5«54 days} daily milk yield of cows» 12»67±0»41 ltij lactation milk yisld§ 321l»2 ± 90 »90 It» Key words t Black Pied com, LU} Hlght at Mithat--* HGPGM