Küreselleşme sürecinde Türkiye-Afrika ekonomik ilişkileri
Turkey-Africa economic relations in the new global system
  1. Tez No: 348343
  2. Yazar: GÜLER KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRSAN Ö.AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ekonomik Küreselleşme, Türkiye, Afrika, Sahra Altı Afrika, Globalization, Economically Globalization, Turkey, African, Sub Saharan African
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyolojik, kültürel, siyasal ve ekonomik anlamda dünyaya açılma ve dünya ile bütünleşme olarak betimlenen küreselleşmeyle birlikte ülkeler ekonomik faaliyetlerini küresel rekabet kurallarına göre belirler hale gelmiş, rekabet güçlerini artırmak ve küresel piyasalarda ortaya çıkabilecek risklere karşı kendilerini güvence altına alabilmek adına siyasi yapısı demokratikleşmeye doğru giden ve zengin doğal kaynaklara ve genç bir nüfusa sahip Afrika kıtasını alternatif bir pazar olarak değerlendirmeye başlamışlardır.Küreselleşme süreciyle birlikte Afrika kıtasının yeni dünya sisteminde önemli bir aktör haline geldiği, bu itibarla da gerek küresel güçlerin, gerekse de Türkiye?nin Afrika ile ilişkilerini geliştirmesinin kendi menfaatleri açısından son derece önemli olduğu hususunu ortaya koyabilmek amacıyla hazırlanan bu çalışmada, küreselleşme olgusu ve küreselleşmenin ekonomik boyutu detaylı olarak açıklandıktan sonra, Afrika?nın küresel ekonomideki yeri, Afrika ekonomisinin önemli verileri ve Afrika?nın seçilmiş bazı ülkelerle olan ticari ilişkileri ortaya konulmuş, ardından da Afrika?ya Açılım Eylem Planı sonrası dönemde Türkiye ve Afrika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler küreselleşmenin ekonomik etkileri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda; Afrika?nın yeni dünya sisteminde önemli bir aktör haline geldiği, bu sebeple küresel güçlerin Afrika ile ilişkilerini artırma eğiliminde olduğu, bu doğrultuda Türkiye?nin de anılan kıtaya özel bir önem atfettiği, 2000?li yıllarla birlikte, Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli artış gösterdiği ve anılan kıta ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Güney-Güney işbirliğinin somut bir uygulaması olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma betimsel olarak, nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, which has been prepared to reveal that Africa has become a major player in the new world system due to globalization and to stress that developing the relations of both Turkey and the global powers with Africa is extremely important for their own interest; the phenomenon of globalization and its economic aspect have been explained in detail, the importance of Africa?s place in the global economy, significant data pertaining to African economy and commercial relations of Africa with selected countries have been introduced. Commercial and economic relations between Turkey and Africa have been assessed within the framework of the economic effects of globalization in the aftermath of Expansion into Africa Action Plan. It has been concluded in this study that Africa has become an important actor in the new global system, therefore, global forces tend to strenghten their relations with Africa, accordingly, Turkey attaches particular importance to the continent, and as of 2000s, the trade volume between Turkey and Africa has shown steady increase and the relations between Turkey and Africa has been a concrete application of South-South co-opereation.The dissertation has been prepared in a descriptive way by conducting qualitative research.