Sağlık kuruluşlarında insan kaynakları yönetimini etkileyen faktörler :Manisa hastaneler örneği
Factors affecting human resources management in health organizations: Manisa hospitals sample
- Tez No: 348344
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BÜYÜKKILIÇ ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Planlaması, İK/Personel Yöneticileri, Sağlık Çalışanları, İKY?yi etkileyen Faktörler, Human Resources Management, Human Resources Planning, Human Resources/Personnel Managers, Health Labour, Factors Affecting Human Resource Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde teknolojik ilerlemeler sayesinde sağlık sektöründe de her geçen gün yeni tedavi ve bakım hizmetleri sunulmaktadır. Bunun yanında nüfus artışı ve günümüz insanının çeşitli nedenlerle sağlık talebinde artış ise ciddi bir sorun niteliğindedir. Sağlık kurumları ise bu talebi karşılamak ayrıca yeni süreçlere uyum sağlamak için yönetim politikalarını yeniden değerlendirmektedirler. Bunlardan biri de insan kaynakları yönetimidir. Bu tez ile önce İKY?yi etkileyen faktörlerin bir bilimsel yazın araştırması ile belirlenmiştir. Ardından emek yoğun ve çok temel bir hizmet sektörü olan ve hedef kitlesi doğrudan `insan? olan kamu, özel ve eğitim?araştırma sağlık kuruluşlarında İKY süreçlerini etkileyen iç ve dış faktörler İK yöneticileriyle yüz yüze görüşmeler yapılarak belirlenmiştir. Öne çıkan faktörler seçilen bazı sağlık kuruluşlarında yapılan alan araştırmasıyla bu faktörlerin İKY?yi ne biçimde etkilediğinin değerlendirilmesi yapılmıştır.İK yöneticileriyle yapılan yüzyüze görüşmeler sonucunda insan kaynakları yönetimini etkileyen iç/dış faktörler kamu sağlık kuruluşlarında ve özel sağlık kuruluşlarında farklılık gösterdiği gibi siyaset konusu her iki sektörde ortak faktör olarak tespit edilmiştir.Yapılan anket çalışmasında ise İKP ve performans değerlendirmeyi etkileyen en önemli faktör; siyaset, işe eleman alma ve yerleştirmeye etki eden en önemli faktör; yönetimin tercih ettiği insan kaynaklarının işe alınması, eğitime ve geliştirmeye etki eden faktörlerden en önemli görüleni ise; üst yönetimin konuya bakışı, ücret düzeyini belirlemeye etki eden faktörlerin en önemlisi; asgari ücret düzeyi, kariyer geliştirmeye etki eden faktörlerden en önemlisi iş analizi ve iş tanımlarının olması olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today new medication and care services are presented by means of technological developments. On the other hand increase of health demand depends on population growth and other reasons is accepted a serious problem. To meet this demand and so adjusting, health organization are considering new management policies and one of them is human resources management. In this thesis first of all factors, affecting human resources management were determined in literature review. After that, internal and external factors which affected human resources management in health organizations which target human and were labor intensive sector, were determined in respect to face to face meetings with human resources managers. Featured factors which were provided by field study in selected some health organizations and their effects over human resources management are determined. In face to face meetings, it was obtained that name of managers in public and private health organizations were different, as HR managers and personnel managers. In addition internal and external factors in both public and private organization are different while politics is common factor. In questionnaire working, politics was obtained as the most important factor affecting human resources management and performance evaluation. On the other hand managements? preference in recruitment of staff, attitude of top management in factors of education and development, minimal wage in wage level and job analysis and job definition in career development are determined as most important factors.