Saydam yalıtımlı yapı dış kabuğu ısıl performansının deneysel incelenmesi
Experimental investigation of thermal performance of building's external skin with transparent insulation
- Tez No: 348354
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KAVRAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Saydam yalıtım, Yapı dış kabuğu, Güneş enerjisi, Isı kazancı, Isıl konfor, Transparent insulation, Building?s external skin, Solar energy, Heat gain, Thermal comfort
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Yalıtım amaçlı duvar iç ya da dış yüzeyine uygulanan opak malzemeler kışın iç mekândan dışa ısı kayıplarını engellemekte ancak güneş ışınım geçirgenlikleri olmadığı için kış güneşinden pasif yöntemle faydalanmada çok fazla katkı sağlamamaktadırlar. Bu nedenle, enerji etkin yapı kabuğu kuruluşlarında yüksek güneş ışınım geçirgenliğine sahip saydam yalıtım malzemeleri kullanımı, güneşten ek ısı kazancı sağlaması nedeniyle avantajlıdır. Çalışmada Trabzon ilinde dış yüzeyine saydam ve opak yalıtım uygulanmış, farklı optik ve termofiziksel özelliklere sahip duvar kuruluşlarının atmosferik koşullar etkisindeki ısıl davranışları deneysel olarak incelenmiştir. İlk bölümde çalışmanın konusu, kapsamı ve amacı hakkında bilgi verilmiştir. Ardından saydam yalıtım malzemesi ve uygulamalarıyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalara kısaca değinilerek, çalışmanın alt yapısını oluşturacak literatür araştırması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar bölümünde, deney düzeneğinin kurulduğu arsanın fiziksel ve iklimsel özellikleri, deney odalarının plan ve kesitleri, kullanılan malzemelerin teknik özellikleri, ölçüm sistemi ve kullanılan aletler detaylı olarak anlatılmıştır. Bulgular ve irdelemeler bölümünde, bir yıllık ölçüm periyodunda seçilmiş aylar ve günlere ait ölçüm sonuçları grafikler halinde sunulmuştur. Farklı tiplerde düzenlenen opak ve saydam yalıtımlı duvar kuruluşlarındaki ısı geçişi ise günlük ve saatlik olarak hesaplanmıştır. Ayrıca ısıtmanın istendiği ve istenmediği dönemlerde ısı kayıp ve kazançları hesaplanarak aylık ortalamalar halinde değerlendirilmiştir. Ardından her bir duvar tipi için aylık ısıl verimler hesaplanarak duvarlar arası karşılaştırma yapılmıştır. Sonuçlar bölümünde ise yapı dış kabuğunda saydam yalıtım uygulaması ile güneş enerjisinden elde edilen ısı kazançlarının yapının enerji etkinliğine ve iç ortam ısıl konforuna etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The opaque materials applied to the interior or exterior surface of the insulation barrier has minor contribution in passive method utilization of the winter sun while preventing the heat loss from the interior space to the exterior, as they don?t have any radiation permeability. For this reason, the energy-efficient building skin is advantageous as it provides an additional heat gain out of sun because of the use of transparent insulation materials holding high solar radiation permeability in their constructions. In this study, the thermal behaviours of the wall constructions in Trabzon province of which transparent and opaque insulation was applied to the exterior having different optical and thermo physical features under the effect of atmospheric circumstances were experimentally researched. In the first part, some information was given on the topic, the scope, and the purpose of the study. Later, the literature review which is going to set up a substructure of the study was done by briefly touching the earlier studies on the transparent insulation materials and their applications. In the part of `studies done?, the physical and climatic features of the terrain where the test mechanism was set up, the plans and sections of the test rooms, the technical features of the materials used, the measuring system and the tools used were explained in detail. In the `probes and findings? part, the results of the measurements of the days and months selected in a one-year measurement period were provided with graphics. However, the heat transmission in the transparently and opaquely insulated wall constructions prepared in different types was calculated daily and hourly. Moreover, by being calculated, the heat losses and heat gains were evaluated in monthly pars in the terms when heat was requested or unrequested. Later, by calculating the thermic performance for every single wall type, an inter-wall comparison was made. In the `results? part, the effects of the heat gains obtained from solar energy on the energy activation of the building and the thermal comfort of the interior space was evaluated with the application of transparent insulation of the building?s exterior skin.