Böceklerde göç hareketleri ve bunu etkileyen faktörler
Migration in insect and the factors that are affecting migration
- Tez No: 34836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Migration, insects, the factors that are affecting migration
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÖCEKLERDE GÖÇ HAREKETİ VE BUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yeşim BEKYÜREK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitisü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Doç.DnAvni U?UR 1994, Sayfa: 144 / Jüri : Prof.Dr.Seval TOROS Doç.Dr.Avni U?UR, Doç.Dr.Yusuf KARSAVURAN Böceklerde göç, bir yerden başka bir yere mevsimsel olarak yapılan kontrollü davranışlardır. Genellikle 3 tip göç hareketi vardır ve bu hareketler teneral periyoddan hemen sonra olmaktadır. Göç eden böceklerin metabolik faaliyetlerinde ve yapılarında önemli değişme meydana gelir. Habitat, kalıtım, beslenme, fotoperiyodizm, kalabalıklaşma gibi faktörler, göçün en önemli nedenleridir. Hava hareketleri ve atmosfer yapısı, atmosfer basıncı, rüzgar, sıcaklık, orantılı nem, arazi etkileri gibi unsurlar da göçü etkileyen başlıca faktörlerdir. Bu çalışmada, göç tipleri, göçün nedenleri, göçü etkileyen faktörler, göç esnasındaki uçuş süresi, hızı, yönü, yüksekliği, mesafesi, ritmi gibi unsurlar ile önemli böcek takımlarındaki göç davranışları geniş bir şekilde incelenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Göç, böcek, göçü etkileyen faktörler.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis MIGRATION IN INSECTS AND THE FACTORS THAT ARE AFFECTING MIGRATION Yeşim BEKYÜREK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Avni UGUR 1994, Page : 144 Jury : Prof.Dr.Seval TOROS Assoc.Prof.Dr.Avni U?UR Assoc.Prof.Dr. Yusuf KARSA VURAN Migration is a controlled behaviour which is seen in insects seasonally. Generally, there are three kinds of migration behaviours and these are occured just after the teneral period. There is an important changing in the metabolic costs and structures of the migrating insects. The most important reasons of the migration are; habitats, inheritance, feeding, photoperiodism and aggregation factors. The prior affecting factors of the migration are; the movements of the air, the structures of the atmosphere, the pressure of the atmosphere, wind, hot, proportional moisture and land affects. In this review, not only the kinds, the reasons, the factors that are affecting migration, the flying time, speed, direction, hightness, distance, rhythm of the migration are examined but also the migration behaviours in the important insect groups are widely examined as well.