Deprem kumaşıyla güçlendirilen çevrimsel yük etkisindeki dolgu duvarlı betonarme çerçevelerin davranışlarının deneysel ve teorik olarak incelenmesi
Experimental and theoretical investigation of behavior of in-filled rc frames strengthened with gfrp under cyclic loading
- Tez No: 348366
- Danışmanlar: PROF. DR. İNG. AHMET DURMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeve, Düzlem içi ve dışı yükleme, Çevrimsel yük, Dolgu duvar, Güçlendirme, Cam lifli polimer, Deneysel, Teorik, RC Frame, In plane and out of plane loading, cyclic lateral load, Infill wall, strengthening, Glass fiber reinforced polymer, Experiments, Theory
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bilindiği gibi, çerçeve sistem betonarme yapıların yatay yüklere göre yapısal çözümlemelerinde dolgu duvarların, herhangi bir yük taşımadığı kabul edilerek, bunlar kirişlere yük olarak verilmektedir. Oysa dolgu duvarlar, çerçeve sistem yapıların yatay yük etkisinde davranışlarını önemli derecede etkilemektedir. Öyle ki, bu duvarlar yapıların rijitliklerini, sünekliklerini, sönüm oranlarını, periyotlarını, göçme mekanizmalarını ve dolayısıyla da yük taşıma kapasitelerini değiştirmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, geleneksel ve düşük dayanımlı betonlarla üretilen, deprem kumaşı olarak adlandırılan cam lifli polimerlerle güçlendirilen, düzlem içi ve düzlem dışı çevrimsel yatay yük etkisinde dolgu duvarsız ve dolgu duvarlı betonarme çerçevelerin davranışlarının deneysel ve teorik olarak incelenmesinden ibarettir. Bu amaçla birinci bölüm çalışmaya ilişkin genel bilgilere ayrılmıştır. İkinci bölümde, deneylerde kullanılan malzemelerin bazı özelikleri, deney çerçeveleri, deney düzeneği, ölçü aygıtları, deneylerin yapılışı ve gerçekleştirilen teorik çalışmalar verilmektedir. Elde edilen deneysel ve teorik bulgular üçüncü bölümde toplanmakta ve bu bulgular dördüncü bölümde irdelenmektedir. Beşinci bölümde, çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler özetlenmektedir. Bu son bölümü kaynaklar dizini izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, deprem kumaşının yapıların güçlendirilmesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As it is well-known, infill walls are accepted as non-structural members and used in structural analysis as dead load on beam members. However, infill walls affect the behavior of frame structures considerably under lateral loads since these walls change stiffness, ductility, damping ratio, period, failure mechanisms and consequently load carrying capacity of structures. The main purpose of this study is to investigate behavior of one-bay, one-story plane and in-filled RC frames produced with low strength and ordinary concrete strengthened using glass fiber reinforced polymer under in plane as well as out of plane cyclic loading experimentally and theoretically. For this purpose, the first chapter is allocated to general information. In the second chapter; some properties of materials used in experiments, test specimens, test set-ups, measuring equipments, experiments and theoretical studies are given. Experimental and theoretical results obtained are collected in the third chapter and these results are discussed in the forth chapter. In the fifth chapter, the main conclusions and recommendations drawn from the whole of the study are summarized. This is followed by references list and the author's biography. Obtained results show that glass fiber reinforced polymer can be used for strengthening of structures.