Piretroit grubu insektisit deltametrinin Galleria mellonella L.'nin hemositleri üzerine etkileri
Effects of the phyretroids insecticide deltamethrin on hemocytes of Galleria mellonella L.
- Tez No: 348400
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TAMER KAYIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Zooloji, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Deltametrin, Galleria mellonella, hemosit, mikronükleus, Deltamethrin, Galleria mellonella, hemocyte, mikronuclei
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Sunulan çalışmada farklı deltametrin konsantrasyonlarının (5, 20, 50,100 ve 150 µl) Galleria mellonella? nın hemositleri üzerine olan etkileri 24, 48, 72 ve 96 saatlik periyotlarda araştırılmıştır. G. mellonella? da prohemosit, plazmatosit, granülosit, önosit ve sferülositler olmak üzere beş çeşit hemosit tanımlanmıştır. Toplam hemosit sayısı (THS) deltametrinden önemli ölçüde etkilenmiştir. İlk 72 saatlik periyotta yüksek deltametrin konsantrasyonlarında (50, 100 ve 150 µl) kontrole göre önemli ölçüde azalırken, 96. saatte en yüksek konsantrasyonlar olan 100 ve 150 µl? da önemli ölçüde artmıştır. G. mellonella hemositlerindeki mikronükleus oluşumu deltametrinden önemli ölçüde etkilenmiş ve özellikle yüksek konsatrasyonlarda (100 ve 150 µl) tüm gruplarda önemli ölçüde artmıştır. Sonuç olarak deltametrin G. mellonella? nın immün sisteminini etkilemiş ve genotoksik hasarlara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present study, effects of different concentrations of deltamethrin (5, 20, 50,100 and 150 µl) on hemocytes of Galleria mellonella were investigated at 24, 48, 72, and 96 hour periods. Five types hemocyte were defined in G. mellonella, prohemocytes, plasmatocytes, granulocytes, spherulocytes and onocytes. Total hemocyte counts (THC) was significantly affected by deltametrinden. In a first 72-hour period, THC significantly decreased compare to control at high deltamethrine concentrations (50, 100 and 150 µl), but at 96 th hours THC significantly increased in the concentrations of 100 and 150 µl deltamenthrin. Micronuclei formation was significantly affected by deltamethrin and particularly high concentrations of deltamethrin (100 and 150 µl) caused an increase in micronuclei formation in all groups. Consequently, deltamethrin effected the immune system of G. mellonella and caused genotoxic damages.