Deltametrinin lebistes balıklarındaki (Poecilia reticulata) lipaz aktivitesi üzerine etkisi
Effect of deltamethrin on activity of lipase in guppies (Poecilia reticulata)
  1. Tez No: 169074
  2. Yazar: ELİF GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Poecilia reticulata, deltametrin, lipaz, piretroid insektisitler, Poecilia reticulata, deltamethrin, lipase, pyrethroid insecticides
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
DELTAMETRININ LEBISTES BALIKLARIN D AKİ (Poecilia reticulata) LİPAZ AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Elif Güneş ÖZ Bu çalışmada insektisit olarak yaygın bir şekilde kullanılan deltametrinin, lebistes (Poecilia reticulata) balıklarındaki lipaz aktivitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Kontrol grubu ve 5 farklı konsantrasyonda deltametrin verilen balık grupları dahil, toplam 6 ayrı grupla çalışılmıştır. Lipaz aktivitesi tayininde titrasyon yöntemi kullanılmıştır. Her biri 10 balık içeren 5 ayrı akvaryuma, 1 saat süreyle 0,1 g, 0,08 g, 0,06 g, 0,04 g, 0,02 g konsantrasyonlarında deltametrin verilmiştir. Balıklar, ölüm hali gerçekleştikten sonra, ezilerek tampon çözelti yardımı ile homojenize edilmişlerdir. Homojenat çeşitli işlemlerden geçirilerek lipaz tayini için hazır hale getirilmiştir. Hazırlanan supernatant KOH ile titre edilmiş, harcanan KOH miktarına göre hesaplama yapılarak, lipaz aktivitesi tayin edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, deltametrinin lipaz aktivitesini inhibe ettiği görülmüştür. Artan deltametrin miktarıyla beraber, lipaz aktivitesi düşüş göstermiştir. Kontrol grubunda lipaz aktivitesi 5 u/d çıkarken, en yüksek konsantrasyon olan 0,1 g/l deltametrine maruz kalan balıklarda aktivite 2,5 u/d olarak bulunmuştur. Sindirim enzimi olan lipazın aktivitesinin azalması, belki de besin kullanımı üzerine olumsuz etki yapacak ve balığın fizyolojik durumunun olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilecektir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF DELTAMETHRIN ON ACTIVITY OF LIPASE IN GUPPIES (Poecilia reticulata) Elif Güneş ABSTRACT In this study, effect of the deltamethrin, used widely as an insecticide, on the lipase activity of the Poecilia reticulata was studied. Total 6 group, 1 control group and 5 separate groups that exposured to different doses of deltamethrin were studied. Titration method was used to determine the lipase activity. Fishes were exposured to deltamethrin in concentrations of 0,1 g, 0,08 g, 0,06 g, 0,04 g, 0,02 g for one hour in 5 separate aquariums each containing ten fishes. After died, fishes were homogenized by the buffer solution. Some processes applied to the homogenat for the determination of the lipase activity. Prepared supernatant was titrated with KOH and the lipase activity was determined according to the amount of KOH used. The results revealed that deltamethrin inhibit the lipase activity. When the amount of the deltamethrin was increased, lipase activity decreased. While the lipase activity in the control group was 5 u/d, in the group that the fish are exposed to the highest concentration of deltamethrin as 0,1 g/l, the lipase activity was found to be 2,5 u/d. Decrease in the activity of lipase which is a digestion enzyme may have a negative effect on nutrition and can effect the physiological conditions of the fish negatively.