Açık işletme kömür madenciliğinde lojistik regresyon analizi ile iş kazalarının değerlendirilmesi
Evaluation of occupational accidents in opencast mining enterprises by using logistic regression analysis method
- Tez No: 348577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Açık işletme kömür madenciliği, Gün kayıplı iş kazaları, Lojistik regresyon, Opencast coal mining, Occupational accidents with lost work days, Logistic regression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Madencilik çalışmaları iş kazalarının sık yaşandığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre çok tehlikeli işler grubunda yer almaktadır. Yaşanabilecek iş kazalarının azaltılabilmesi için geçmişte yaşanan iş kazası kayıtlarının doğru bir şekilde tutulması ve analiz edilmesi önem kazanmaktadır. Bu tez çalışmasında, Türkiye Kömür İşletmeleri, Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi'nin yerüstü işletmelerinde 2006-2011 yılları arasında meydana gelen yaralanmalı iş kazaları için SPSS 17.00 istatistik analiz paket programı kullanılarak lojistik regresyon modeli oluşturulmuştur. Modelde bağımsız değişkenler kaza yeri, nedeni, çalışanın mesleği, çalışanın yaşı, yaralanan uzuv ve vardiya saati olarak gruplandırılmıştır. Bağımlı değişken ise 3 günden az ve 3 günden fazla olarak iki düzeyli olarak gruplandırılmıştır. Oluşturulan model 2012 yılında Ege Linyitleri İşletmesi'nde meydana gelen kazaların gün kayıplarını tahmin etmek için kullanılmıştır. Modelin doğru tahmin etme oranının %70 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mining operations are in the most dangerous occupational group according to the law of Occupational Health and Safety that occupational accidents occurred frequently. In order to reduce the occupational accidents, it is gaining importance to register occupational accidents properly and analyzed carefully. In this thesis study, non-fatal occupational accidents that was occurred between 2006-2011 years at Aegean Lignite Enterprise of Turkish Coal Enterprises opencast coal mines, the logistic regression model was created by using SPSS 17.00 statistics program. In this model, independent variables have been categorized as accident area, reason, occupation, age, injured part of body, and shift hours. And dependent variable has been categorized in two levels as greater or less 3 lost workdays. The created model was used to predict the probability of occupational accidents with lost days that occurred at Aegean Lignite Enterprise. It was determined that the model's estimating rate was 70%.