Oluklu mukavva endüstrisi boya-baskı işlemlerinden kaynaklanan atıksuların farklı yöntemlerle arıtılabilirliği
Treatability the wastewater from dye printing process in corrugated cardboard industry with different methods
  1. Tez No: 348593
  2. Yazar: FİLİZ TEZAKIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN KARABACAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: COD, coagulation, electrocoagulation, adsorption
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Oluklu mukavva (kaplama) astar adı verilen iki düz levha ile bu levhaların ortasında yiv adı verilen oluklu kısmın birbirine yapıştırılmasından meydana gelir. Bu üretimden kaynaklanan atıksuların kirliliği işlem basamağına göre birbirinden farklı olup, özellikle boya-baskı işlemlerinden yüksek organik madde ve nütrient, katı madde, yağ-gres içeren, bulanık, koyu renkli atıksular oluşmaktadır Bu çalışmada Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren hazır kağıttan oluklu mukavva kutu üreten bir tesiste boya baskı işlemlerinden kaynaklanan atıksuyun koagülasyon, elektrokoagülasyon ve adsorpsiyon yöntemleri ile arıtılabilirliği, bu yöntemler üzerinde işlem parametrelerinin etkisi ve çamur oluşum miktarları incelenmiştir. Koagülasyon yöntemiyle yapılan çalışmalarda; koagülan türü ve derişimin, pH?ın ve yardımcı koagülan kullanımının KOİ giderimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Elektrokoagülasyon deneyleri kesikli proseste yürütülmüş olup, deneylerin ilk aşamasında bipolar bağlantı şekli çalışılmıştır. Hücreye uygulanan gerilimin, destek elektrolit miktarının ve elektrot malzemesinin KOİ giderimi ve enerji tüketimine etkisi incelenmiştir. İkinci aşamada monopolar paralel bağlı elektrokoagülasyon hücresi ile çalışılmış ve deney tasarımı yapılmıştır. İlk olarak paslanmaz çelik elektrotlar ile yanıt yüzey yöntemi kullanılarak, KOİ giderim verimi ve enerji tüketimi üzerinde karıştırma hızı, zaman ve akım yoğunluğunun etkisi incelenmiştir. Atıksuyun alüminyum elektrot kullanılarak elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılmasına yönelik çalışmalarda ise, KOİ giderim verimi ve enerji tüketimi üzerinde zaman, akım yoğunluğu ve destekleyicilerin etkisi incelenmiştir. Adsorpsiyon yönteminde ise, granül aktif karbon (GAK) kullanılarak optimum pH değerini bulmak için çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca, koagülasyon ve adsorpsiyon yöntemleri ardışık olarak uygulanmış ve KOİ giderimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Anahtar Kelimler: KOİ, koagülasyon, elektrokoagülasyon, adsorpsiyon
Özet (Çeviri)
Corrugated cardboard is a paper-based material consisting of a fluted corrugated sheet and one or two flat linerboards. The pollution comes from this production is different according to operation steps and especially high amounts of organic substances and nutrient, solid substance, grease, turbidity and colored wastewaters are composed of ink-press operations. In this study, the treatment of wastewater comes from ink-press operations in corrugated cardboard factory `which uses produced paper and has operation in Eskişehir Organised Industrial Zone? with the methods of coagulation, electrocoagulation and adsorption and also operation parameters on these methods and the amounth of formation of sludge were investigated. In the coagulation experiments, the effect of the coagulant type and concentration, pH and using the supporting coagulant were researched. Electrocoagulation experiments were carried out in batch process and bipolar coupling type was studied in the first step of experiments.The effect of applied voltage, the amounth of supporting electrolyte and electrode type on COD removal and energy consumption were investigated. In the second step, electrocoagulation cell which is monopolar parallel coupling was studied and experimental design was done. Firstly, the effects of mixing rate, time and current density on COD removal efficiency and energy consumption were investigated with stainless steel electrodes by using response surface methodology. Then, in the studies about the treatment of wastewater by using aluminium electrodes, the effects of time, current density and supporting chemicals on COD removal efficiency and energy consumption were researched. In adsorption methode,the experiments were carried out to get optimum pH value by using granule activated carbon (GAC). In addition, coagulation and adsorption methods were applied sequential to investigate the effect on COD removal.