Doğal bentonit şablonu ile karbonların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of porous carbons with natural bentonite template
- Tez No: 348592
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TÜMSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şablonlu sentez, gözenekli karbon, karakterizasyon, Templated synthesis, porous carbon, characterization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, şablon olarak doğal bentonit ve karbon kaynağı olarak ticari kristal toz şeker kullanılarak şablonlu sentez yöntemiyle gözenekli karbonlar üretilmiştir. Farklı karbonizasyon sıcaklıkları (600, 700, 800, 900oC) ve farklı şeker oranları kullanılarak sentezlenen karbonlar N2 gazı adsorpsiyonu, FT-IR, XRD, SEM ve elementel analiz ile karakterize edilmiştir. Azot adsorpsiyon sonuçlarına göre karbonizasyon sıcaklığı ile yüzey alanı arasında doğru orantılı bir değişim görülmüştür. 900oC? de karbonize olan numune bu duruma uymamaktadır. En yüksek yüzey alanı 800 ?C de karbonize edilen numunede gözlemlenmiştir. Karbonizasyon sıcaklığı ile örneklerin mezo gözenek hacmi artarken mikro gözenek hacimleri azalmıştır. SEM görüntülerinde ise şablon olarak seçilen kilin tabakalı yapısının üretilen karbonun yapısında da var olduğu görülmüştür. XRD ve FT-IR spektrumları değerlendirilmiş ve literatüre uygunluğu tespit edilmiştir. Elementel analiz sonuçlarına göre de üretilen karbonlarda karbon yüzdesinin şeker miktarıyla önemli ölçüde değiştiği, buna rağmen karbonizasyon sıcaklığının çok fazla etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the porous carbons were produced by using natural bentonite as template and commercial crystal sugar as carbon precursor with templated synthesis. The carbons synthesized with the different carbonization temperatures (600, 700, 800, 900?C) and the different sugar ratios were characterized by N2 adsorption, FT-IR, XRD, SEM and elemental analysis. According to the results of nitrogen adsorption, it was seen that there are proportional variation between the carbonization temperature and the surface area. The sample which carbonized at 900oC is not conform to this situation. The sample carbonized at 800oC has the highest surface area. While the mesopore volumes were increased with the increase of carbonization temperature, the micropore volumes were decreased. The layered structure of clay selected as template was observed in SEM images of produced carbons. The XRD and FT-IR spectrums were evaluated and the results were determined according to the literature. According to the elemental analysis results, it was determined that the percentage of carbon was changed with the amount of sugar while the carbonization temperature was not effective against the percentage of carbon.