Cahit Zarifoğlu'nun nesirlerinde insan
Human in the prose writings of Cahit Zarifoğlu
- Tez No: 348765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KEVSER ŞEREFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cahit Zarifoğlu, nesir, insan, Cahit Zarifoğlu, prose, human
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu çalışma Cahit Zarifoğlu'nun nesirlerinde ortaya koyduğu“insan”ile ilgili olarak hazırlanmıştır. Çalışmamızda araştırılan sorun, Cahit Zarifoğlu'nun nesirlerinde ortaya koyduğu insanın genel görüntüsüdür. Bu sayede Cahit Zarifoğlu'nun edebiyat eserlerinde insana bakışı, onu ele alışı da ortaya çıkacaktır. Giriş haricinde dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde insanın inanç unsurları üzerinde durulmuş, bu unsurların insanı şekillendirmedeki etkileri ortaya konmuştur. İkinci bölümde Cahit Zarifoğlu'nun insan kurgusu farklı yönleriyle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, insanın varlık karşısındaki konumu araştırılmış; insanın zaman, mekân, tabiat ve eşya içerisindeki yeri ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde ise gelenek ve modernizmin insan üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda Cahit Zarifoğlu'nun nesirleri, bir bütün olarak ele alınmış, bu eserlerden yola çıkarak Cahit Zarifoğlu'nun“insan”ı ortaya konmuştur. Sonuç olarak Cahit Zarifoğlu'nun nesirlerindeki insan bütün veçheleriyle ele alınmış; onun eserlerindeki insanın Allah'ın emir ve yasaklarına riayet eden, peygamberin sünnetine uyan, dini hayatın içinde pratiğe dökmüş, kısacası fıtratına uygun davranan bir insan olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanında hayatın gerçekliğinin de unutulmadığı, fıtrata ters davranışlı insanların da onun eserlerinde yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is about the“human”explained in the prose writings of Cahit Zarifoğlu. The topic being investigated in this study is general human conception in the prose writings of Cahit Zarifoğlu. By this Cahit Zarifoğlu's view and approach to human in his writings could be revealed. Except from the beginning this study consists of 4 parts. In the first chapter the faith elements of the“human”is studied and the role of these elements were researched. In the second chapter the human conception of Cahit Zarifoğlu explored with its different aspects. In the third chapter the situation of the human across time, place, property and nature are researched and the place of the human amongst these things is explained. In the fourth chapter the effects of the tradition and the modernism above people are investigated. In our work all of the prose writings of Cahit Zarifoğlu are handled as a whole and through all of these writings the human conception of Cahit Zarifoğlu is described. Finally“the Human”is inspected in depth in prose writings of Cahit Zarifoğlu. In his writings the Human is obeying Allah's orders, following Prophet's sunnah, melded religion into its life, shortly it is living accordingly to its creation. However, it can be seen that he is well aware of realities of life and some people contrary to his human conception made their way to his writings.