Mustafa Kutlu'nun eserlerinde taşra ve taşralılık
Provincial and provincialism in Mustafa Kutlu's works
- Tez No: 348766
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, taşra, taşralılık, Mustafa Kutlu, provincial, provincialism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Mustafa Kutlu, Türk Hikâyeciliğinin en önemli simalarından biridir. 1970?lerde hikâye hayatına başlayan Kutlu?nun asıl verimli dönemi ise 1980 sonrası olarak gözükmektedir. Kutlu, hikâyelerinde Türkiye?de 70?li yıllar ile birlikte görülen ?toplumsal değişme? yi taşra- modern kent bağlamında ele almıştır. Bu değişimi işlerken, taşradan yana açık oyu göze çarpan Kutlu?nun, pek çok eseri ?taşra? ve ?taşra değerleri?, bu değerlerin kayboluş serüveni üzerine kurulmuştur. Bu çalışmanın kapsamını Kutlu?nun eserlerinde ele aldığı ?taşra? oluşturmaktadır. Giriş hariç beş bölüm ihtiva eden tezin ilk bölümünde, ?taşra? kavramı ve bu kavramın ülkemizde geçirdiği tarihsel gelişim ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, Kutlu?nun taşrasında ele aldığı mekânlar ve bu mekânların mahiyetleri ele alınırken, üçüncü bölümde ise taşra, insan ilişkileri, sahip olduğu değerler ve taşralılık noktasından işlenmiştir. Dördüncü bölüm; ilk iki bölümde ortaya konulan taşranın değişim ve dönüşümünü ele almış; beşinci bölüm bu değişim ve dönüşümün önemli bir ayağı olan göçü ve göç ile birlikte şehre taşınan taşra olan gecekonduyu işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu is one of the most important story tellers in Turkish literature. Kutlu?s the most productive period is after 1980?s who started his story life in 1970?s social change which was seen with the beginning of 1970?s is narrated with the combination of rural and modern urban life by Mustafa Kutlu. Kutlu?s most of the works are based on rural life, rural values and these values? lost adventure. This work?s content is formed with rural life in Kutlu?s works. These are five parts except the introduction in this thesis. And the first part is based on rural concept and this concept?s historical development in our country. The second part illustrates Kutlu?s town and it?s places. And in the third part town life is narrated with people relationship and these people?s values. The fourth part tells rural life?s change and transformation which was told in the first and second part.In the fifth part emigration and slums is told which is the important part of change and transformation.